La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant podria ser jutjada pel Tribunal Suprem per haver-se negat a respondre les preguntes de Vox durant el judici al procés el 2019. Així ho ha anunciat aquest dilluns la mateixa cupaire en el programa Cafè d'idees. Tal com ha explicat, Reguant va rebre fa uns quants dies una "notificació del jutjat d'instrucció de Madrid" pel cas pel qual ja va ser investigada i multada, juntament amb l'exdiputat cupaire Antonio Baños. Reguant ha reconegut que la continuació del cas "entrava dins les previsions" per la "ingerència de Vox" en el judici i la deriva de la justícia espanyola cap a l'extrema dreta. La diputada ha admès que si bé no creu que el Suprem l'acabi inhabilitant, els darrers esdeveniments que envolten l'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez han demostrat que sí que "és una opció".

No contestar

Eulàlia Reguant roman ferma davant la persecució de la justícia espanyola: "El primer pas és seguir defensant allò que vam fer: no contestar a l'extrema dreta en el judici del Suprem". Aquesta és la síntesi feta per la diputada davant la proposta de la jutge d'instrucció de Madrid, María Antonia de Torres, feta a la segona sala del Tribunal Suprem (la que presideix Manuel Marchena) pel judici al procés el 2019. Tant ella com el seu company cupaire Antonio Baños es van negar a respondre a les preguntes de Vox, que exercia d'acusació popular. En el judici, Reguant va rebutjar contestar als ultres, a qui va titllar de "masclistes i xenòfobs". Ja en el judici, Reguant va ensumar les possibles represàlies de les seves accions, però va decidir "assumir les conseqüències"

La diputada Eulàlia Reguant declara en el judici al procés

Després d'això, el jutge Marchena els va imposar una multa de 2.500 euros. Posteriorment, es va obrir una investigació en un jutjat de Madrid. En resposta a això, Reguant va seguir defensant el seu dret a negar-se a respondre les preguntes de Vox, un dret que, a parer seu, recull l'article 418 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que comprèn el fet que "cap testimoni podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta la contestació de la qual pugui perjudicar materialment o moralment". Segons els cupaires, la decisió de no respondre a Vox va ser una objecció de consciència per no voler "normalitzar" la figura de Vox com a defensors del poble. 

Inhabilitació

Preguntada sobre fins on creu que és capaç d'arribar la justícia espanyola, Reguant s'ha mostrat segura del seu dret a no respondre a l'extrema dreta. La diputada ha manifestat que no creu que el Suprem arribi a inhabilitar-la, però ha admès que "pot passar exactament el mateix que li ha passat ara al diputat Alberto Rodríguez" si finalment és condemnada a una pena de presó.

 

Foto principal: la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Sergi Alcàzar