El Tribunal Suprem (TS) s'ha negat a admetre una querella contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per indultar els presos polítics. Els jutges de la sala penal han considerat que el dret de gràcia "s'ha exercit per qui és competent, sense que per això pugui afirmar la seva injustícia o arbitrarietat" i que es tracta d'un dret de l’executiu, els motius del qual no han de ser controlats jurisdiccionalment per la via contenciosa. Són alguns dels motius que es recullen a la interlocutòria, a la qual ha tingut accés elDiario.es.
D'aquesta manera ha quedat rebutjada l'acusació de prevaricació que es va impulsar des del partit Derecha Liberal Española. En la seva querella el partit acusava el president Sánchez i Juan Carlos Campos, ministre de Justícia en aquell moment, de ser els perpetradors del delicte. En catorze pàgines afirmaven que els indults eren una "injusta maniobra" per assegurar el suport independentista al govern espanyol. "Indiciàriament, almenys, els indults s'han concedit de manera injusta, com a moneda de canvi lliurada als grups independentistes catalans en contraprestació al suport d'aquells a la continuïtat del querellat Sr. Sánchez, com del Govern", argumentaven a la querella.
Es tracta d'uns arguments que no han seduït ni el Tribunal Suprem, el qual cal recordar que es va posicionar en contra dels indults. Ni amb un tribunal obertament en contra dels indults l'argumentari de Derecha Liberal Española s'ha sostingut. Els jutges han exposat que la demanda "no ofereix cap anàlisi" que sustenti les acusacions de prevaricació. En la sala hi havia Manuel Marchena i la ponència ha estat a càrrec de Susanna Polo.
El Suprem ha inadmès part de la querella dirigida contra el president espanyol i s'ha declarat incompetent per estudiar el cas de Juan Carlos Campo, per a qui servirien els mateixos arguments que s'han aplicat a Pedro Sánchez.
Més opositors als indults
Tan bon punt es van anunciar els indults als presos polítics, els partits que s'hi oposaven van començar una competició a contrarellotge per veure qui condemnava més els fets i qui els duia abans davant la justícia. Vox, Partit Popular i Ciutadans van interposar recursos per la via contenciosa administrativa.
La sala del TS contenciosa administrativa encara ha de dictar sentència els pròxims mesos sobre els indults als presos polítics pels recursos presentats. Cal destacar, però, que d’ençà que es van concedir els indults el tribunal s'ha negat a suspendre de manera cautelar o cautelaríssima la mesura de gràcia.