El Tribunal Suprem avança la instrucció de la causa de Tsunami Democràtic, tot i que la llei d’amnistia està a la cantonada. La magistrada instructora, Susana Polo, ha demanat a la Fiscalia que es pronunciï sobre totes les peticions fetes, la setmana passada, pel diputat d’ERC Rubén Wagensberg, investigat per terrorisme en el cas Tsunami a l'alt tribunal espanyol, juntament amb el president a l’exili Carles Puigdemont, pel seu aforament. En concret, l’advocat del republicà, el penalista Andreu Van den Eynde assegura que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) hauria espiat als encausats de Tsunami a l’Audiència Nacional amb el programari Pegasus, alhora que ho feia la Guàrdia Civil.
La prova clau és que els documents parcialment desclassificats pel Consell de Ministres sobre l’espionatge al president Pere Aragonès, que consta en un jutjat de Barcelona, s’hi afirma que se l’investigava pels seus possibles vincles amb els CDR i Tsunami Democràtic, plataforma anònima engegada per protestar contra la sentència del procés, l’octubre del 2019. Per això, l’advocat demana que es requereixi al Consell de Ministres que aprovi una nova desclassificació: tota la investigació del CNI que faci referència a Tsunami per tal de garantir el seu dret de defensa.
Jutge de control del CNI
L'advocat del republicà demana a la magistrada del Suprem que sol·liciti al jutge de control del CNI totes les resolucions amb les quals va autoritzar l'espionatge i seguiment a persones investigades per la seva vinculació a Tsunami Democràtic. Hi afegeix que com aquesta petició està protegida per la llei dels secrets oficial, que demani primer al Consell de Ministres la desclassificació d'aquesta informació. El titular del jutjat d'instrucció 29 de Barcelona ho va sol·licitar pel cas d'Aragonès, el qual sosté que se'l va espiar sense empara el 2018, tot i que el CNI només admet l'any 2019. D'aquestes resolucions, Van den Eynde també proposa a la magistrada del Suprem que les demani al seu col·lega del jutjat de Barcelona.
A més, demana que tots els agents que han intervingut en el bolcat dels mòbils dels encausats, que declarin com a testimonis, a més d'obtenir una còpia per analitzar la seva veracitat. I és que les acusacions contra els 12 acusats de Tsunami a l'Audiència Nacional i el Suprem es fonamenten en les converses que van mantenir els investigats a les xarxes socials sobre com fer mobilitzacions, i mai van impulsar cap acció violenta. L'inici de la investigació va ser pel jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, amb detencions el 2020, en el marc del cas Volhov, que després es va derivar a l'Audiència Nacional.
Primera declaració
Precisament, aquest dimecres, després de gairebé cinc anys d'una investigació secreta, ha declarat una de les 10 investigades de Tsunami a l'Audiència Nacional. Marta Molina, dirigent d'ERC, ha declarat per videoconferència des dels jutjats de Barcelona als de Madrid, i ha negat que impulsés cap acció violenta, ni que ho fes Tsunami Democràtic en les seves crides. I, l'independentisme català, de forma excepcional, s'ha tornat a unir per reivindicar que és un moviment pacífic.