La magistrada del Tribunal Suprem Susana Polo ha preguntat a les defenses del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, a més de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, si ha de consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si es pot amnistiar el delicte de terrorisme que s'atribueix a Tsunami Democràtic, segons una interlocutòria comunicada, aquest divendres. En concret, la instructora indica que la consulta l'han demanada les acusacions populars, que són entitats unionistes, i que afirmen que no es pot amnistiar aquest delicte, segons el dret de la Unió. Les defenses de Puigdemont i Wagensberg han assegurat, als seus escrits, que els fets que se'ls imputa no són delictius, ja que en les mobilitzacions ciutadanes que va impulsar aquesta plataforma anònima el 2019 contra la sentència del procés als líders independentistes, es va exercir el dret de manifestació, i han demanat que se'ls apliqui l'amnistia.
La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat també han demanat que s'apliqui l'amnistia tant als encausats del Suprem com als deu investigats de l'Audiència Nacional. Afirmen que la llei d'amnistia exclou de l'oblit penal els casos de vulneració greu dels drets humans, com es defineix a la directiva europea, fet —afegeixen— que no es compleix en el cas de Tsunami, perquè com a molt es va produir el delicte de desordres públics i atemptant contra l'autoritat, no atribuït als investigats perquè cap d'ells estava en les manifestacions.
L'Audiència Nacional també ho pregunta
En el cas de l'Audiència Nacional, el magistrat Manuel García-Castellón també ha preguntat a les parts si cal aplicar l'amnistia als deu investigats per terrorisme de Tsunami Democràtic, entre ells, la secretària general d'ERC, Marta Rovira. I, novament, Vox i les acusacions dels dos policies ferits i la de les entitats espanyolistes ja li han dit que no ho faci.
A més, en una providència, dictada aquest divendres, la magistrada María Tardon, en nom del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha preguntat a les defenses dels 10 encausats i a la resta de parts, si també ha de fer una consulta prejudicial al TJUE, tal com han sol·licitat algunes acusacions particulars i populars, que són les mateixes que estan personades a la causa del Suprem per Tsunami i que han demanat el mateix. Els dona 3 dies per contestar-hi.
Dret de manifestació
Precisament, en les al·legacions de la defensa de Puigdemont, que encapçala Gonzalo Boye, se subratlla que els fets que s'investiguen en el cas de Tsunami no passen "de l'exercici legítim del dret de manifestació" i que qualsevol altra interpretació no fa més que retorçar la norma. Així mateix, subratlla que les accions de Tsunami en cap cas no poden ser enquadrades en les excepcions que contempla l'amnistia i on es parla d'actes que per la seva finalitat puguin ser qualificats de terrorisme, segons estableix la Directiva Europea 2017/541, i que “hagin causat de forma intencionada greus violacions dels drets humans".
Esquerra demana que s'apliqui la llei
Davant la consulta de la instructora del Suprem, Esquerra Republicana ha expressat la seva "prudència", en tant que la magistrada Polo no ha anticipat si pensa o no presentar aquesta qüestió prejudicial. El partit, però es mostra "convençut que la llei d’amnistia no vulnera el dret de la Unió Europea" i, que, per tant, no és pertinent elevar cap qüestió prejudicial als tribunals europeus. “Tot el que no sigui aplicar la llei d’amnistia de forma immediata suposaria un mecanisme dilatori per retardar l’aplicació de la llei”, ha denunciat la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret.