El Tribunal Suprem ha ratificat la prohibició d'exhibir estelades als edificis públics, en una sentència del 13 d'abril que s'ha conegut avui. La sentència és resposta a un recurs que va presentar CiU el 15 de maig del 2015 contra una resolució de la Junta Electoral Central (JEC) contra les estelades, en el qual es queixava que "es vulnerava la llibertat d'expressió".
El recurs ja va ser desestimat l'any passat, cinc dies més tard de ser presentat, i va prohibir de facto als poders públics "prendre partit en les eleccions", ja que estaven en plena campanya electoral per les municipals del 24 de maig del 2015.
Ho va justificar assegurant que les estelades "simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota", i va deixar clar que la ciutadania és lliure d'expressar-se com vulgui, però no els governants, que han de respectar el conjunt de la societat. La doctrina del Tribunal Constitucional sosté que "les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, no gaudeixen del dret fonamental de llibertat d'expressió que proclama l'article 20 de la Constitució Espanyola".
Doble rebuig
El Suprem també ha desestimat ara l'argument de CiU que deia que l'estelada "no és una bandera partidista" perquè "no correspon a cap partit polític" i, per aquest motiu, col·locar-la en un edifici públic "no obeeix tampoc a una activitat partidista, sinó a l'obligat compliment per part dels alcaldes dels acords adoptats als plens dels ajuntaments", és a dir, a la demanda de "voluntat popular".
Per això, la sentència avisa que l'execució de les decisions democràtiques en aquest sentit "no són d'obligat compliment" i aprofita per qualificar la col·locació d'estelades d'"incompatible amb el deure d'objectivitat i neutralitat dels poders públics" perquè, ara sí, "prenen partit per una posició parcial".
D'aquesta manera, si bé CiU qualifica l'estelada de "no partidista" per totes aquestes raons, la sentència gira la truita per acabar dient que posar una estelada a una institució pública "trenca el principi de neutralitat" i, per tant, aquesta bandera "constitueix un símbol de la reivindicació independentista d'una part dels ciutadans catalans representats per una part dels partits polítics", però que deixa al marge una altra part de la ciutadania.
I no només això. També asseguren que l'estelada "no té reconeixement legal vàlid com a símbol oficial" i, conseqüentment, el seu ús sí que pot ser qualificat de "partidista".
I continua prohibit
Per això, la JEC ja va obligar l'any passat les institucions públiques a retirar les estelades durant la campanya electoral, quan Societat Civil Catalana (SCC) va decidir presentar un escrit en què demanava a la Junta que estudiés la situació, obligués a retirar les estelades i declarés la seva presència "incompatible amb l'obligació de neutralitat dels poders públics". També denunciava que "afavoreix les opcions polítiques d'aquells partits que pretenen la creació d'un Estat independent a Catalunya".
El 13 de maig del 2015, la Junta Electoral Provincial (JEP) va elevar el cas a la JEC perquè aquesta última estava pendent de resoldre un cas similar i va obligar els edificis públics i locals electorals a retirar tots els símbols susceptibles de ser "partidistes". Un mes després, l'extresorer de CDC Andreu Viloca va presentar un nou recurs contra l'acord anterior, però també va ser desestimat a l'octubre. SCC s'hi va tornar a finals d'octubre i va formalitzar l'oposició a aquest recurs de CiU exigint la seva desestimació i el fiscal els va fer costat.
Va ser llavors quan es va proposar la data del 13 d'abril per votar i fallar el recurs, moment en el qual es va començar a redactar la nova sentència que data del 28 d'abril i s'ha fet pública aquest 6 de maig, just un any després que SCC presentés el primer escrit.
SCC es felicita
La satisfacció de SCC en conèixer la notícia s'ha fet públic a través de la veu del seu president, Rafael Arenas, que s'ha felicitat per una sentència que "defensa amb naturalitat el que fa un any semblava impossible" i ha aprofitat per anunciar que la seva entitat també demanarà que no només sigui obligatori retirar les estelades en època electoral, sinó també "en tot moment".
"Creiem que aquesta sentència serà molt important per aconseguir el que portem reclamant fa anys: que l'espai públic de Catalunya sigui neutral", ha sentenciat.