El Tribunal Suprem ha rebaixat de dotze a sis anys de presó la condemna imposada a un home per violar a una dona a una discoteca de València. El tribunal ha considerat que la víctima no es trobava en una situació d'especial vulnerabilitat, ja que es va defensar, mostrant oposició a l'agressió.
La violació va ocórrer l'octubre de 2016 en un solar pròxim a l'aparcament d'una discoteca valenciana. L'Audiència Provincial, en una primera sentència, va condemnar l'abusador a sis anys de presó per agressió sexual, però després el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va elevar la pena a dotze anys, aplicant l'agreujant de situació d'especial vulnerabilitat que recull el Codi Penal.
La jove no era conscient de la realitat
La jove de divuit anys "es trobava molt afectada per l'alcohol i les drogues ingerides", "no era conscient de la realitat" i tenia "pertorbades les seves facultats intel·lectives, fins a tal punt de no ser capaç de determinar la seva conducta sexual amb llibertat i coneixement del significat dels seus actes", segons el tribunal. El Suprem recorda que, conforme la doctrina de l'alt tribunal, l'agreujant d'especial vulnerabilitat "no es troba en la falta o en la limitació del consentiment de la persona ofesa, sinó en la reducció o eliminació del seu mecanisme d'autodefensa davant de l'atac sexual".
La noia va resistir-se de l'atac, mossegant, esgarrapant i colpejant
Els magistrats destaquen que "la víctima des d'un primer moment, en què l'acusat la va arrapar per la cintura, va ser conscient del que pretenia i va mostrar la seva oposició a les seves pretensions, tant de forma oral, dient "prou", com mitjançant els actes que va realitzar, tractant de resistir-se, mossegant-lo, esgarrapant-lo i colpejant-li la boca".
Tot i que en els fets provats s'assenyala que l'abusador, coneixement l'estat en el qual es trobava la víctima, va decidir aprofitar-se, el Suprem recalca que l'alcohol i les drogues que la jove havia consumit "no va suposar una reducció o eliminació de la seva possibilitat d'autodefensa davant de l'agressió sexual".
La violència que va exercir l'acusat "probablement li hagués permès perpetrar l'agressió en anàlogues circumstàncies fins i tot en el cas que la víctima no hagués tingut afectades les seves capacitats volitives i intel·lectuals", per això el Suprem conclou que no es pot aplicar l'agreujant especialment vulnerabilitat. Estima així el recurs de cassació presentat per l'agressor i deixa vigent la part dispositiva de l'Audiència Provincial de València, amb els sis anys de presó.