La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat d’admetre a tràmit la denúncia presentada pel pseudosindicat Manos Limpias contra el president a l’exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, en assegurar que no són delictes d'injúries o d'odi les afirmacions que va realitzar i va publicar a Instagram, on es va referir als jutges espanyols com a “corbs togats” que “es regiren i ensenyen urpes i ullals”, i “se'ls posa cara de general Pavía”, segons la resolució comunicada aquest dimarts per l'alt tribunal espanyol. El tribunal que ha dictat la resolució està format per Manuel Marchena (president), Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo, Carmen Lamela i Eduardo de Porres (ponent). 

En la  resolució, el tribunal manifesta que “la llibertat d'expressió empara el dret a la crítica, també a jutges i magistrats, fins i tot quan es formula en termes inapropiats i ofensius com en aquest cas  de Puigdemont. I, ha recordat que en aquests casos "el Tribunal Constitucional sosté que la reacció penal no està justificada enfront de qualsevol mena d'excés en l'exercici d'aquest dret”. La Fiscalia, que també rebutja l'acusació, va recordar jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que garanteix la llibertat d'expressió, especialment, la que molesta als dirigents.

 

Ni injúries ni delicte d'odi

El tribunal hi afegeix que el discurs o expressions denunciades es van produir en el context d'un debat polític i com a expressió d'una apreciació crítica de les actuacions dels jutges i tribunals en el Procés. "Les expressions proferides es limiten a una crítica desabrida a l'actuació judicial i el seu contingut no permet la seva subsumpció normativa en el delicte d'injúries i, menys encara, en el delicte de discurs d'odi, atès que s'allunyen notòriament de l'espai de tipicitat que dissenya l'article 510 del Codi Penal”, manifesta el Suprem. I és que el delicte d'odi és per protegir a col·lectius desafavorits, com ara els immigrants, i la judicatura no estaria en aquest supòsit.

El Suprem cita en resolucions seves anteriors en les quals va remarcar que “el dret penal no és eina apta per a llimar asprors o imposar un estil més pla, menys escandalós, més objectiu o neutre; o per a fer callar una opinió agra, ni tan sols encara que pugui ser injusta”. També esmenta una sentència del Tribunal Constitucional de l'any 2015 que indica que “els límits als quals està sotmès el dret a la llibertat d'expressió han de ser sempre ponderats amb exquisit rigor”, per a “no córrer el risc de fer del dret penal un factor de dissuasió de l'exercici de la llibertat d'expressió, la qual cosa, sens dubte, —sosté— resulta indesitjable en l'Estat democràtic".

Finalment, el tribunal, ponderant el contingut, context i finalitat dels fets denunciats conclou que, "si bé es tracta d'expressions ofensives i injustes, no són constitutives de delicte", i, per això, ha acordat inadmetre a tràmit la denúncia de Manos Limpias, al qual indica que pot anar  a denunciar-ho a altres jurisdiccions, que no sigui la penal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!