El Tribunal Suprem ha rebutjat l'adopció de mesures cautelars sol·licitades per Òmnium Cultural contra el rei emèrit, Joan Carles I. La Sala recorda que el sistema processal no preveu l'adopció de mesures cautelars respecte de qui no té la condició d'investigat.
L'entitat havia posat en marxa aquest dilluns els seus serveis jurídics per exigir mesures cautelars contra el rei emèrit, Joan Carles I, davant la "voluntat de fuga" que ell mateix havia expressat en exiliar-se.
Òmnium havia denunciat que el rei emèrit "es fuga de l’Estat espanyol amb la connivència de la resta de poders de l’Estat" i amb una querella criminal en contra seu presentada per l’entitat davant el Tribunal Suprem per corrupció i blanqueig.
Un cap d'Estat aplaudint la fugida d'un corrupte; de la impunitat n'han fet carta de presentació al món. Per justícia, memòria i dignitat, guanyem un futur sense súbdits ni borbons#CoronaCiao#RepublicaCatalana pic.twitter.com/2NrYfCkXeD
— Jordi Cuixart (@jcuixart) August 3, 2020
La querella d'Òmnium
Per altra banda, Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Suprem, ha demanat al ministeri fiscal si ha d'investigar o no la querella que va interposar Òmnium Cultural contra Joan Carles I per amagar diners a Suïssa, segons ha pogut saber ElNacional.cat.
Així, serà el ministeri fiscal qui haurà d'informar si considera que s'aporten prou indicis per iniciar un procediment penal contra el monarca. Tot i això, algunes fonts jurídiques explicaven al mateix digital que la qualitat de la querella que hauria posat Òmnium permetria al ministeri públic negar-se a investigar-la perquè basa el text en retalls de premsa.
D'aquesta manera, Òmnium encetava així una primera acció que s'emmarca en una campanya de denúncia contra els poders de l'Estat que l'entitat ha organitzat per denunciar-ne la fallida democràtica.
Mauri exposava que aquesta campanya és la resposta a la repressió per l'1-O i les "condemnes vergonyoses del Suprem" contra els líders del procés, però també pels dèficits democràtics evidenciats durant la pandèmia, amb la recentralització de les competències i el "desacomplexat ofec de les llibertats".