El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual reconeix el dret de les famílies monoparentals a estendre de 16 a 26 setmanes el permís de maternitat per a evitar la discriminació dels nounats, segons una resolució comunicada aquest divendres. El tribunal estableix que aquesta és la interpretació que ha de donar-se al permís regulat en l'Estatut del Personal Públic. En concret, la secció quarta de la sala del contenciós administratiu ha estimat el recurs d'una professora a la qual la Direcció d'Educació de Valladolid va rebutjar la seva sol·licitud per a ampliar el permís de maternitat de 16 a 24 setmanes per tractar-se d'una família monoparental. Un jutjat contenciós administratiu li va donar la raó a la mare en entendre que aplicar la normativa vigent a un únic model de família biparental era clarament discriminatori. Per part seva, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va anul·lar la sentència d'instància i va confirmar la resolució administrativa. Ara el Suprem li torna a donar la raó a la mare.

En la sentència, el tribunal exposa que analitza aquest cas perquè existeix "controvèrsia" en aquesta matèria i "disparitat de criteris" sobre aquesta qüestió que hi ha a les sales i en els diferents Tribunals Superiors de Justícia. Precisament, el Tribunal Constitucional  va acceptar, el juny passat, els recursos d'empara de diverses sòcies de l'organització Mares Solteres per Elecció (MSPE), que persegueixen que les famílies monoparentals (formades per un sol membre, dones en la seva immensa majoria) puguin gaudir de les mateixes setmanes de permís per naixement, acolliment o adopció que les famílies biparentales (de dos membres). D'aquesta manera, el Constitucional determinarà si les mares o pares que tenen fills en solitari podran tenir 32 setmanes de permís per naixement o adopció, en lloc de les 16 que es concedeixen ara per cada progenitor. El TSJ de Catalunya també va presentar una consulta. I és que una magistrada del social de Barcelona  va dictar una resolució pionera i va concedir 24 setmanes a  una mare.

De 16 a 26 setmanes de permís

En  el cas d'aquesta professora, el Suprem interpreta l'article 49 del Text Refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, que regula els permisos de naixement per a la mare biològica i l'altre progenitor. Aquest article concedeix un permís de 16 setmanes de durada per a ella (6 setmanes obligatòries per a tots dos progenitors immediatament després del part). El tribunal hi afegeix que, per a evitar la discriminació dels menors nounats i tenint en compte l'interès superior dels mateixos reconegut constitucionalment,  aquest article s'ha d'interpretar que se sumi al permís previst en l'apartat a) (16 setmanes), el previst en l'apartat b) (10 setmanes en excloure's les 6 primeres setmanes).  La  mare va demanar només l'addició de 8 setmanes.

 

La igualtat entre els nounats

En la resolució, el  Tribunal Suprem manifesta que l’interès del menor  destaca sobre tots els interessos que convergeixen en la caracterització i ordenació d'aquests permisos i que això és així “perquè, en tot cas, el que està en joc és la igualtat entre els menors nounats, evitant l'aparició de qualsevol forma de discriminació per raó de naixement, i per qualsevol altra condició o circumstància personal o social (article 14 de la Constitució), segons hagi nascut en un tipus o un altre de família”.

En aquest sentit, la magistrada Pilar Teso, que és la ponent de la resolució,  explica que “el tipus de família no pot, per tant, determinar la diferència de tracte, de manera que el nascut en una família monoparental gaudirà de la cura, atenció i protecció familiar (que estableix l'article 68 del Codi Civil) per un temps molt inferior, 16 setmanes, que tindria si hagués nascut en una família biparental, 26 setmanes”.

Per al tribunal, es tracta d'“una discriminació entre menors que es qualifica pel perjudici indubtable que pateixen els qui es veuen privats primerencament de les cures que dispensen amb la seva presència constant algun dels seus progenitors. I hi afegeix: "No cal dir que la diferència temporal en el nombre de setmanes no és fútil quan es tracta de protecció i atenció a aquesta edat tan primerenca.” Per això, el tribunal reinterpreta la norma de la Funció Pública.

Només per la defunció de la mare

El Tribunal Suprem recorda que l'únic supòsit de família monoparental que ha regulat expressament la llei, que és el provocat per la defunció de la mare, permet la suma de tots dos permisos.
“En aquest supòsit del progenitor viudo, per tant, la durada del permís sí que s'estén fins al límit de les famílies biparentales, produint-se la suma o addició que ara postula la part recurrent per a la família monoparental, naturalment en la part que resti del permís que, si és el cas, va fer ús la mare abans de morir”, subratllen els magistrats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!