El jutge del Tribunal Suprem que investiga el cas Koldo ha decidit aquest dijous aplicar a José Luis Ábalos les mateixes mesures cautelars que li exigia la Fiscalia Anticorrupció. Així, l'exministre tindrà prohibit sortir de l'Estat espanyol, se li ha retirat el passaport i se li ha fixat l'obligació de comparèixer en seu judicial cada quinze dies. Es tracta de les mateixes mesures que el jutge ja ha aplicat al seu exassessor, Koldo García, i a l'aconseguidor de la trama corrupta, Víctor de Aldama. Així ho ha decidit Leopoldo Puente després que l’exministre hagi comparegut novament davant del Tribunal Suprem per aquest cas; aquesta vegada no de forma voluntària, sinó directament com a investigat.
Fonts jurídiques expliquen a ElNacional.cat que, durant l'interrogatori, el jutge ha mostrat un especial interès en el patrimoni d'Ábalos. El magistrat, de fet, està a l'espera que la Guàrdia Civil li entregui un informe sobre aquest assumpte. Concretament, Puente li ha preguntat sobre les informacions publicades en alguns mitjans de comunicació sobre un xalet al Perú. I l'exministre ha reconegut que ell té un terreny a nom seu en aquest país sud-americà per raons circumstancials: Ábalos havia format part d'una fundació pel desenvolupament social i local que no podia registrar aquell terreny en propietat perquè no tenia personalitat jurídica, per la qual cosa es va posar a nom seu. Ha explicat que actualment sobre aquell terreny només s'hi ha construït un edifici amb aules d'aquella fundació, però que no consta oficialment perquè no es va legalitzar mai. Sigui com sigui, l'exministre ha optat per ratificar-se en el contingut de la seva declaració del passat 12 de desembre, quan tenia immunitat parlamentària. Ha insistit que el seu patrimoni està "net" i que només té un pis a València, així com un local baix.
El jutge posa el focus en el patrimoni d'Ábalos
A principis d'aquest mes de febrer, en una bateria de diligències, el jutge Leopoldo Puente va reclamar a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que elaborés un informe sobre la “situació econòmica i patrimonial” d’Ábalos i del seu fill, Víctor Ábalos, algú a qui els socis de Víctor de Aldama vinculen amb el cas Koldo. El magistrat demanava a l'institut armat un informe que inclogui dades dels “comptes o dipòsits bancaris dels quals poguessin ser titulars, cotitulars o autoritzats”, dels “béns immobles o vehicles que es trobessin registrats a nom d’un o altre” i de la seva “eventual participació en entitats mercantils com a administradors, socis o partícips”. El jutge va decidir citar com a testimoni el fill d'Ábalos, així com Jéssica Rodríguez (l’exparella d’Ábalos), Joseba García (germà de Koldo García) i Carlos Moreno (el cap de gabinet de María Jesús Montero).
L'exministre va recórrer aquest encàrrec a l'UCO argumentant que el jutge demanava una "revisió general" de les seves actuacions, no només adscrites al cas Koldo. Assenyalava que les ordres efectuades per Leopoldo Puente són, segons la jurisprudència, "fishing expedition". La declaració com a investigat d'aquest dijous s'ha produït sense que el jutge hagi resolt encara aquest recurs.
Ábalos nega haver estat amb prostitutes pagades per Aldama
El jutge també li ha preguntat pels dos pisos que Víctor de Aldama assegura haver pagat perquè Ábalos, Koldo García i l'actual ministre Ángel Víctor Torres passessin la nit amb prostitutes. Ha assegurat que no recorda haver estat en cap d'aquests pisos, i ha asseverat que li sembla inversemblant pensar que ell estigués al barri madrileny de Salamanca. Per altra banda, el magistrat també li ha preguntat pel xalet ubicat al carrer Oquendo de Madrid, el qual Aldama diu haver llogat per a la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez. Ábalos ha assegurat que mai hi va estar. L'instructor ha volgut saber qui es trobava a l'aeroport de Barajas la matinada del 20 de gener de 2020 quan l'avió de Rodríguez va aterrar-hi malgrat les sancions europees per fer-ho.
L'ex 'número tres' del PSOE ha confirmat que va ser a l'aeroport i que va pujar a l'avió, però no ha explicat amb qui, ha assegurat que no ho recorda. En un moment, la tripulació els va obligar a baixar i Rodríguez va voler anar a un hotel, però li van dir que no, ha explicat. Ábalos ha afirmat que no sabia que la vicepresidenta veneçolana no podia trepitjar sòl espanyol perquè feia tres setmanes que s'havia reunit amb el seu germà, Jorge Rodríguez, sense cap problema.
Xoc de retrets amb el jutge
També durant aquesta compareixença, Ábalos s'ha queixat del gruix de filtracions que apareixen a la premsa sobre el cas. Però llavors ha dit que està agraït d'aquesta investigació judicial perquè, segons ell, la necessita. "Diu vostè que la necessita, però alhora la recorre", li ha etzibat el jutge. L'exministre ha respost que l'empipa que es filtri part de la seva intimitat als mitjans de comunicació. I llavors Puente li ha retret que, alhora, ell concedeixi entrevistes als mitjans.
L'arribada d'Ábalos: en taxi i sense parlar aquest cop amb els periodistes
Aquest dijous, Ábalos ha arribat al Tribunal Suprem en taxi, i ha optat per no fer declaracions davant dels mitjans de comunicació que l'esperaven des de primera hora del matí. Tampoc ho ha fet a la sortida. A les portes del Tribunal l'esperaven un grapat de franquistes que han dit cridant consignes en favor de la dictadura i li han recriminat la seva presumpta activitat corrupta. Durant la compareixença de l'exministre davant del jutge Leopoldo Puente, dues furgonetes d'Hazte Oír, repletes de muntatges fotogràfics que comparaven el PSOE amb la família Corleone d'El Padrino, han anat circulant davant del Tribunal i rere les càmeres de televisió. Ábalos estava citat el dia 18 de febrer, però el jutge va acceptar ajornar la declaració al dia 20 perquè l’advocat de l’exministre tenia una altra cita amb un altre client el dia anterior.