Els pocs espais de llibertat que tenen els presos polítics estan en mans del Tribunal Suprem. I la sala penal ho acabarà de resoldre aquest dijous, 26 de novembre, a les deu del matí. És la cita que ha fixat al calendari per a la deliberació i resolució, sense vista, dels recursos d'apel·lació de la Fiscalia i dels nou condemnats contra les interlocutòries de concessió del tercer grau i d'aplicació de l'article 100.2, que permet sortir de la presó per anar a treballar.
En aquests moments, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa gaudeixen del tercer grau penitenciari. El jutge de vigilància penitenciària va decidir mantenir-lo a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem. En canvi, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2, els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.
Un tercer grau en conflicte
La Fiscalia del Tribunal Suprem va recórrer el passat mes d'agost davant l'alt tribunal el tercer grau que la jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va avalar a l'exvicepresident, Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn; l'expresident de l'ANC i dirigent d'JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
Després d'això, la jutge va deixar el tercer grau en suspens fins que el Suprem resolgués de manera definitiva la concessió d'aquesta classificació, de manera que aquests set condemnats no han pogut sortir de presó.
Tots ells van tornar a la presó de Lledoners el passat 28 de juliol, després que la titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària acordés suspendre el tercer grau, que més tard va ratificar, mentre resolia els recursos presentats per la Fiscalia davant el seu jutjat. Una decisió que ha estat impugnada pels propis líders independentistes, de manera que haurà de ser valorat pel Suprem.
Forcadell i Bassa en semi llibertat
El Ministeri Públic va fer la mateixa petició el passat 2 de novembre respecte a l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, tot i que aquestes no han hagut de tornar als seus respectius centres penitenciaris, ja que el jutge de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya no va acceptar la sol·licitud de la Fiscalia de suspendre cautelarment el tercer grau.
En tots els recursos, els fiscals argumenten que la progressió a tercer grau dels condemnats pel 'Procés' és prematura perquè produeixen el "detriment dels fins essencials de la pena" i transmet a la societat la sensació de "impunitat". Pel que fa al 100.2, la Fiscalia argumenta que s'assemblaria a un "tercer grau encobert".
Els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno van presentar un escrit a finals de juliol sol·licitant als magistrats de l'Suprem que suspenguessin de manera immediata el règim de semillibertat aplicat o a tots els condemnats per sedició.
En la seva resposta, la Sala el Suprem va advertir que no prendria cap decisió definitiva a l'respecte fins que les audiències provincials de Girona i Barcelona no els remetés els recursos registrats contra les decisions dels jutjats de vigilància penitenciària amb competència a Catalunya contra la flexibilització de les condemnes.
D'altra banda, la Sala Penal del Tribunal Suprem ja té sobre la taula les peticions d'indult a favor dels dotze condemnats en el judici del 'Procés', i actualment està esperant a rebre determinada documentació penitenciària abans de requerir informe a la fiscalia sobre aquest assumpte, després del qual ha d'elaborar el seu propi dictamen.
Sànchez, Turull i Rull estudien querellar-se
En el cas de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull estan estudiant fins i tot querellar-se contra el president de la sala penal, Manuel Marchena, per prevaricació pel retard a l’hora de resoldre aquests recursos. Un retard de quatre mesos, després que els permisos penitenciaris els fossin suspesos el passat mes de juliol. El seu advocat, Jordi Pina, va denunciar la setmana passada que no hi havia motius que justifiquessin aquest retard. “És intolerable”, va criticar el lletrat de la defensa.