Vint-i-quatre hores després d'haver dictat la llibertat dels presos polítics, el Tribunal Suprem ja ha començat a tramitar els recursos contra els indults. En aquest cas, amb el que han presentat tres dirigents de Ciutadans contra la mesura de gràcia. Segons informen fonts de la formació d'Arrimadas, la sala contenciosa l'ha admès a tràmit i, per tant, s'ha dirigit al govern espanyol per a reclamar els expedients dels nou dirigents independentistes indultats. Fonts judicials precisen que és un pas lògic i habitual, que si no tenen defectes de forma es dona tràmit a la pràctica totalitat dels recursos.

Ara, davant la pluja de recursos de la dreta espanyolista, el Tribunal Suprem haurà de dirimir si hi ha cap de les parts que estigui legitimada per a presentar un recurs contra els indults. Molts juristes han qüestionat que els partits polítics puguin ser considerats part afectada. Ni tan sols en el cas de l'extrema dreta de Vox, malgrat haver estat acusació popular en el judici del procés.

El primer recurs el va presentar l'entitat unionista Convivència Cívica Catalana, ahir mateix. Avui ha estat el torn dels partits polítics de la dreta. La primera formació ha estat Ciutadans. L’han presentat conjuntament Inés Arrimadas i el seu portaveu i advocat Edmundo Bal. Des de les portes del mateix Suprem han anunciat el registre de nou recursos, que també demanen la suspensió cautelar de la sortida de presó. No es presenten en nom del partit, sinó individualment, en nom de la llavors cap de l’oposició (Arrimadas), del diputat i portaveu Carlos Carrizosa i de l’exmembre de la Mesa José María Espejo Saavedra.  Han demanat la legitimació perquè “estaven allà”, al Parlament de Catalunya, “a primera fila”. I “se’ls va privar del seu dret a la participació política”, argumenten.

 

A continuació ha estat el torn de l’extrema dreta, també a les portes del Tribunal Suprem. El seu recurs també demana mesures cautelars. L’ha presentat el líder de Vox Santiago Abascal, en una compareixença sense preguntes, sense gaires detalls i acompanyat d’un grup de simpatitzants ultres. El dirigent del partit ultradretà ha entonat un ho tornarem a fer particular: "Els tornarem a fer seure al banc dels acusats i acabaran de nou a la presó si ataquen la legalitat constitucional”. Van ser part del judici, com a acusació popular, però no està tan clar que puguin ser considerats part afectada pels indults.

 

En aquesta equació només hi falta el Partit Popular, que encara no ha presentat el recurs però té previst fer-ho ben aviat. Justifiquen la seva legitimació en una doble via. En primer lloc, a títol individual, Pablo Casado al·legarà que és “víctima dels CDR” per una suposada recerca a Google del seu nom (l’Audiència Nacional no li dona aquesta condició de víctima). En segon lloc, els conservadors argumenten, a nivell de partit, que “la Fiscalia va ser la que va actuar contra els independentistes i gràcies a aquestes mesures del govern aquests senyors van anar a la presó”. Tot plegat a instàncies del govern Rajoy.