El magistrat del Tribunal Suprem (TS) Eduardo Calvo ha rebutjat per "extemporània" la recusació plantejada pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, contra quatre dels cinc magistrats que han de resoldre el recurs que l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) va presentar contra el seu nomenament com a cap de la Fiscalia.

Així ho ha decidit el magistrat instructor de l'incident, que indica que "sense necessitat d'examinar la feble i escassa consistència de la causa de recusació que es proposa, basti assenyalar que, atenent el que es disposa en l'article 223.1 de la Llei orgànica del Poder Judicial, (...) la formulació de la recusació és extemporània".

Els arguments de García Ortiz

Ortiz va demanar a principis de maig apartar tots els magistrats del Tribunal Suprem que han d'estudiar el recurs de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) contra la seva renovació i decidir si continua o no en el càrrec, atès que són els mateixos magistrats que ja van dir que havia actuat amb "desviació de poder" en proposar Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica.

A banda, García Ortiz també assenyalava el cas del magistrat José Luis Requero, qui l'endemà d'aquella sentència contra Delgado va escriure un article al diari La Razónon afirmava que "n'hi ha prou de fixar-se en el que ja és un Tribunal Constitucional i una Fiscalia General de l'Estat apesebrados". Precisament, per aquesta raó és que demana que el seu cas es revisi per altres magistrats que no tinguin pronunciament o referències contra ell. 

Els arguments d'APIF per anul·lar el nomenament de García Ortiz

Per la seva banda, l'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF) considera que el nomenament d'Álvaro García Ortiz com a fiscal general "no és idoni". L'APIF critica la designació com a fiscal general de l'Estat a una persona "que s'ha mostrat descaradament parcial pel seu suport al govern" i a qui retreu que "ha omès qualsevol obligació deguda a la Institució, als seus fiscals, i faltant al respecte al Consell Fiscal en apropiar-se d'alguna de les seves potestats decisòries".

L'APIF afegeix en el seu comunicat que, "per si no n'hi hagués prou" Garcia Ortiz va ser "condemnat per desviació de poder al Tribunal Suprem en termes inusualment durs, suposa transmetre a la societat una dependència del govern espanyol que ja es va plasmar en aquella manifestació tristament popular: “La fiscalia de qui depèn?. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!