L'expresidenta de la Junta d'Andalusia i exsecretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, ha reafirmat aquest dissabte la seva postura en contra d'una singularitat fiscal per a Catalunya en considerar que “va en contra del que defensen els socialistes”. Díaz, qui va disputar sense èxit el lideratge del PSOE a Pedro Sánchez el 2017, ha assegurat en la prèvia a un acte del partit a Sevilla que defensa “l'equitat i la igualtat d'oportunitats, al marge del bressol en la qual hagi nascut” cada persona, perquè “les mateixes oportunitats” no poden estar condicionades “pel lloc on es troba”. Per això, ha subratllat que és contrari als postulats socialistes que "qui més té, hagi de tenir més; i qui menys té, hagi de pagar més i tenir menys serveis”.

En la seva arribada al recinte sevillà on aquest dissabte assisteix a un míting al costat de la vicesecretària general del PSOE, vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari general del PSOE andalús, Juan Espadas, Díaz ha recalcat la seva “posició coneguda” en aquest assumpte, la que ja va mantenir en el Parlament d'Andalusia el 2018, on es van avançar “algunes coses que avui són una realitat”.

Díaz ha assenyalat que ja va advertir que “hi havia comunitats autònomes que tenien excedents de finançament i se'ls permetia el dúmping fiscal, com el cas de Madrid”, de la qual ha dit que, malgrat això, “s'ha vist que no cobria els seus serveis públics, amb 8.000 morts en les residències de persones grans” durant la pandèmia. “Plantegem que l'Estat havia de millorar el que era la cessió d'ingressos a les comunitats autònomes, perquè no eren ponderant el que estàvem assumint”, ha assenyalat Díaz, que ha entès que el finançament autonòmic “ha de garantir la igualtat d'oportunitats entre tots els espanyols”.

Amb aquestes declaracions, Díaz no només torna a burxar qui va ser el seu rival en la disputa pel lideratge del PSOE en l'última gran crisi interna del partit, Pedro Sánchez, les desavinences amb el qual sempre han estat una constant, sinó que també es desmarca així de la postura més suau del PSOE d'Andalusia que ara lidera Juan Espadas. Espadas, de l'òrbita de Sánchez, va pronunciar-se precisament aquest dijous sobre la qüestió instant l'actual president andalús, Juanma Moreno, a fer com Catalunya i aconseguir un millor finançament en comptes de queixar-se tant pel que han pactat els socialistes i Esquerra Republicana; evitant així les crítiques directes al concert català.

Veus crítiques amb l'horitzó proper del Congrés Federal

La divisió en el PSOE sobre la qüestió és evident. No només Díaz, que ara no té cap càrrec de lideratge més enllà de ser senadora des del 2021, sinó que figures destacades del poder territorial del partit també s'han pronunciat explícitament en contra: els habituals crítics amb qualsevol singularitat catalana, com són el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page o l'expresident de l'Aragó i encara líder dels socialistes allà fins a la pròxima renovació, Javier Lambán. Precisament ahir l'Executiva del PSOE aragonès va consensuar un posicionament oficial en contra de la singularitat fiscal catalana. Pedro Sánchez ha avançat el Congrés Federal del partit, en el qual la qüestió pot ser un punt de debat calent, i endavant es donarà peu als congressos territorials per a les renovacions d'alguns barons.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!