L'expresidenta andalusa i actual senadora, Susana Díaz, ha vulnerat el codi ètic del PSOE i ha subscrit l'escandalosa petició d'indult per al dirigent socialista andalús José Antonio Griñán. El codi ètic del PSOE estableix que els càrrecs públics del partit no poden ni proposar ni donar suport a cap mesura de gràcia per a dirigents que siguin condemnats per delictes relacionats amb la corrupció. En concret l'article 8.1 del codi ètic assenyala que "els càrrecs públics del PSOE es comprometen a no proposar ni donar suport a l'indult de càrrecs públics condemnats per delictes lligats a corrupció, violència de gènere, delictes d'assetjament o discriminació, contra la llibertat i indemnitat sexuals, tortures o contra la integritat moral, així com la comissió de fets constitutius de delictes greus". El codi ètic del partit està en vigor des del 2014.
El mateix article del codi ètic afegeix un segon punt on recalca que “els càrrecs públics i orgànics es comprometen a no sol·licitar el seu propi indult si fossin condemnats pels esmentats delictes” lligats a la corrupció. En el cas de Griñán, no és ell qui sol·licita el seu indult, però sí la seva família, que té intenció de registrar la sol·licitud de la mesura de gràcia quan es faci públic el contingut de la sentència del Tribunal Suprem, de la qual fins ara només s'ha avançat la decisió. Això es pot produir al setembre, segons les previsions.
Griñán està condemnat a 6 anys de presó i 15 d'inhabilitació pel cas del frau dels ERO i pròximament haurà d'entrar a presó. El frau dels ERO va ser el cas de corrupció institucionalitzada més gran que ha tingut mai Espanya, arrelat en un sistema clientelar de govern. La família de Griñán està impulsant una petició d'indult, que el president espanyol, Pedro Sánchez, pensa aprovar, i per això està recollint suports. També han donat suport a l'indult a Griñán, Felipe González, Alfonso Guerra i José Luis Rodríguez Zapatero, però en aquest cas no són càrrecs electes.
La intenció dels socialistes d'indultar Griñán per tal que no entri a la presó està provocant polèmica fins i tot al govern espanyol, perquè Unidas Podemos ho veu amb recel. La mesura, si es pren al setembre, coincideix a més amb un moment en què el govern de Pedro Sánchez està molt qüestionat, com mostren pràcticament totes les enquestes, en ple ascens del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a possible relleu de Sánchez a la Moncloa.
Si el president espanyol impulsa finalment l'indult també podria vulnerar el codi ètic del PSOE, i la situació tindrà una nova complicació, amb més discussions.
Griñán, que havia estat ministre de Sanitat i de Treball als anys noranta i que va arribar a ser president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, ha estat condemnat per fets comesos quan era conseller d'Economia de la Junta, entre els anys 2004 i 2009.