El periple judicial per Europa del president a l'exili, Carles Puigdemont, entra en una setmana clau, que començarà dilluns amb la vista a Brussel·les per l'euroordre dictada pel jutge Pablo Llarena, i seguirà dijous amb la lectura de la sentència al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg sobre les qüestions prejudicials relatives a la immunitat com a eurodiputat d'Oriol Junqueras.
En el cas de Junqueras, l'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, ja es va pronunciar fa dues setmanes per deixar clar que els eurodiputats ho són des del moment en què resulten escollits a les urnes i es fa proclamació dels resultats. Per tant, Szpunar rebutjava els arguments de l'estat espanyol i subratllava que no es pot condicionar el reconeixement dels electes com a parlamentaris a altres formalitats, com el jurament de la Constitució. Les conclusions de l'advocat general no són vinculants però acostumen a indicar el sentit de la decisió final del tribunal. La sentència que adopti el TJUE en relació a Junqueras pot alterar de manera molt important la situació de Puigdemont i l'efecte de l'euroordre.
Szpunar va deixar clar que durant el seu mandat, els eurodiputats han de gaudir d'immunitat tant en el seu propi territori nacional, com en el de qualsevol altre país de la UE, davant de qualsevol "mesura de detenció i de tota actuació judicial". L'advocat general admet ―no sense reticències― que Junqueras ha estat ja condemnat a partir d'una aplicació estricta de l'article 9 del Protocol de funcionament de la Cambra i que, per tant, la decisió del TJUE pot perdre el sentit.
Per contra, no han estat ni jutjats ni condemnats Puigdemont, ni el conseller Toni Comín, ni la consellera Clara Ponsatí ―que podria entrar en les properes setmanes a l'Eurocambra un cop es consumi el Brexit i es redistribueixin els escons que deixaran buits els europarlamentaris britànics―. Per tant, la decisió del TJUE sí que els afectaria en cas que confirmi el pronunciament de l'advocat general, o si més no, indicaria el sentit a adoptar en les dues qüestions prejudicials que ha presentat en el mateix sentit la defensa de Puigdemont.
De moment, en ser interrogat sobre el cas de Junqueras, el president del Parlament, David Sassoli, ha admès que la Cambra està preparada per aplicar la sentència.
Suspendre el procediment
Per aquesta raó, aquest dilluns davant del tribunal de Brussel·les que s'ha de pronunciar sobre l'euroordre contra Puigdemont, els advocats del president defensaran les al·legacions en què reclamen "suspendre el procediment" fins que s'esvaeixin els dubtes sobre la condició del polític exiliat i la seva immunitat.
En les al·legacions, la defensa de Puigdemont assenyala el que considera un requisit indispensable de procedibilitat que obliga a aclarir els dubtes sobre la immunitat del president abans d'adoptar cap decisió sobre l'euroordre.
En concret, els advocats reclamen al jutge que, abans de decidir sobre la petició de Llarena, el jutge es pronunciï sobre la immunitat del president a l'exili, o bé esperi que ho faci el TJUE dijous, o bé esperi la resposta a algun dels dos recursos presentats pel mateix Puigdemont davant del Tribunal de Luxemburg. En darrer cas, els advocats plantejaran també la possibilitat que sigui el jutge belga qui plantegi les seves pròpies qüestions prejudicials davant del TJUE.
La conclusió és, segons els advocats del president, que el procediment de l'euroordre hauria de quedar en suspens, amb la qual cosa el periple de les defenses podrà continuar fins a la següent casella, la de dijous a Luxemburg.