Aquest matí s'havia de celebrar el judici contra el polític Íñigo Errejón per un suposat cop de peu a un home que li va demanar de fer-se una foto junts al barri madrileny de Lavapiés. La titular del Jutjat d'Instrucció número 16 de Madrid ha pres aquesta decisió perdemanar a l'Audiència Provincial de Madrid si ha d'abstenir-se del judici en haver participat en la investigació prèvia. Minuts abans, el ministeri fiscal assegurava que el principi d'imparcialitat objectiva estava sent vulnerat al ser la jutgessa que jutja, Margarita Valcarce, la mateixa que es va encarregar de dirigir la investigació. Segons la fiscal, les seves actuacions van ser "pròpies d'instrucció", més enllà d'un tràmit de notificació, com sol passar amb la resta de delictes lleus. Des de la defensa del líder de Más País han apuntat que "potser el més correcte" i per evitar incidències seria que Valcarce s'abstingués. Així ho ha acceptat la jutgessa, per evitar "el més mínim dubte" sobre la legalitat del procediment. 

Errejón ha hagut de seure al banc d'aquest Jutjat per suposadament haver comès un delicte lleu de maltractament, quelcom que ell sempre ha negat, contra un veí de 67 anys. Aquest va presentar una denúncia davant la policia assegurant que el polític li havia donat una puntada de peu la matinada del 2 de maig, just abans que se celebressin les eleccions a la presidència de la Comunitat de Madrid i en les que el partit d'Errejón, Más Madrid, va quedar segon. Segons el seu relat, el senyor madrileny va demanar al polític un seflie, però ell s'hi va negar: "a aquestes hores no treballo", li hauria dit.  Davant la seva insistència, va acabar donant-li una puntada de peu a l'estómac, motiu pel qual va haver d'anar a un centre de salut. Fins i tot, ha arribat a dir que l'agressió el va obligar a aturar el tractament de quimioteràpia que seguia. Amb tot, la suposada víctima també ha confessat que criticava a Errejón per internet. 

Juicio Errejon EfeErrejón a l'arribada als jutjats / Efe 

Tot i que el polític no ha dit res durant la vista oral, sí que s'ha pronunciat a la seva arribada als jutjats. Així, davant la premsa ha assegurat que arribava amb "ganes de poder-ho aclarir tot", ja que per ell ha estat un "disbarat desagradable". Des del primer dia, Errejón ha negat totes les acusacions. 

Imparcialitat en dubte 

 

Aquest debat sobre la imparcialitat de la jutgessa ja s'ha plantejat en altres moments de la investigació. En la interlocutòria en què es va acordar enviar el cas a judici, la jutgessa va indicar que la defensa del líder de l'esquerra espanyola havia presentat una queixa pel fet que la mateixa magistrada que havia dirigit la investigació es fes càrrec de la vista oral. Davant aquesta situació, Valcarce va demanar a l'Audiència Provincial si podia jutjar al dirigent o si considerava que s'havia vist afectada la seva imparcialitat. Aquesta recusació de la magistrada no es va admetre perquè la defensa d'Errejón mai va arribar a presentar una petició formal. Ara, l'òrgan judicial haurà de resoldre si la jutgessa s'ha d'abstenir i ser substituida per un altre magistrat.

Durant la fase d'instrucció, la magistrada va ser l'encarregada de prendre declaració al denunciant i un testimoni, que haurien ratificat el que van dir a comissaria. També es va dirigir al Congrés per demanar que s'acredités la condició de diputat d'Errejón i va demanar a la policia científica que fes una anàlisi exhaustiu de les imatges recollides per càmeres de seguretat al carrer on es va produir la suposada puntada de peu.