S'intensifica el setge del govern espanyol cap a Catalunya. Després que el Tribunal Constitucional hagi suspès les lleis de la desconnexió, que la Fiscalia hagi citat 712 alcaldes i hagi ordenat als Mossos que els detinguin si no hi van, la Guàrdia Civil hagi provat de tancar el web del referèndum i Mariano Rajoy hagi demanat que si a algú el citen per anar a les meses electorals, que no hi vagi; ara el seu executiu, que té tota la intenció d'aturar com sigui el referèndum, demanarà al jutge que talli la llum dels col·legis electorals que l'1-O posin les urnes i així impedir l'accés a les dades censals i el recompte de vots.
Així ho publica avui El Mundo, que explica que per "evitar que es repeteixi un 9-N, és a dir, una farsa amb aparença de legalitat a ulls de la ciutadania", el govern central té tota la intenció ara de "curtcircuitar la logística del referèndum".
Segons el diari citat, els serveis d'intel·ligència estatals han desenvolupat "una feina minuciosa" en aquestes darreres setmanes i alerta que ja fa temps que s'estan preparant per actuar l'1-O i que "no es repeteixi l'espectacle del 9-N", quan els de Rajoy van actuar sobre la marxa.
Urnes fantasma
Però això no és tot. El Mundo afirma que, segons una font del CNI, les 6.000 urnes de les quals va parlar el president Carles Puigdemont al Financial Times "no existeixen", però admeten que el Govern sí que té alguna urna, "un número menor, totes procedents del simulacre de consulta" del 2014.
Per provar d'impedir-ho de totes totes, els de Rajoy tenen clar que poden aplicar noves mesures perquè l'1-O no hi hagi urnes. De fet, ahir ja van deixar anar que poden tramitar l'article 155 de la Constitució espanyola en només cinc dies.
Ara bé, les fonts que cita el mitjà mencionat reconeixen que podria ser que en algun punt de Catalunya hi hagués urnes, però asseguren que "serà tan minoritari i precari que tot el món veurà que això no és un referèndum".
Avís internacional
Els de Rajoy continuen ignorant els diferents avisos internacionals per cedir amb Catalunya. L'últim a alertar-los va ser el Financial Times, que emplaçava el govern espanyol a oferir un pacte fiscal "transparent" i "just" per a Catalunya, en lloc de continuar tractant la Constitució "com una tauleta de pedra" i no com un document que pot evolucionar i canviar perquè, d'aquesta manera, "passarà el temps del sentit comú".
També, l'exdiputat de l'Scottish National Party (SNP) George Kerevan, va carregar de valent contra el govern espanyol en una columna d'opinió a The National escrita l'Onze de Setembre i va comparar la democràcia del PP amb el franquisme, avisant els escocesos que l'Espanya postfranquista "no és una democràcia real" perquè "l'elit franquista ha creat una aparença de democràcia després de la mort del dictador" i subratlla que el sistema bancari espanyol està en mans del PP, "l'hereu polític dels falangistes i franquistes".