L'exdiputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Tardà, ha valorat la crisi que travessa el seu partit. En una entrevista a La 2, Tardà ha afirmat que el descobriment de l'estructura B del partit ha estat un "trauma" per a la militància. "És un comportament vergonyós, que no s'adeia amb el nostre ADN", ha assegurat el republicà, qui considera que fins ara la militància d'ERC vivia en "un paradís d'honestedat absoluta". Tardà ha qualificat l'existència d'aquesta estructura paral·lela com un "error enorme" i ha afirmat que per aspirar el perdó de la ciutadania cal que se sàpiga "tota la veritat i es depurin responsabilitats". 

És justament en l'àmbit de la depuració de les responsabilitats que les acusacions entre membres d'ERC de diferents sectors es creuen entre si en ple procés cap al congrés del partit. Tardà ha reafirmat el seu compromís amb la candidatura d'Oriol Junqueras, en qui confia quan afirma no saber-ne res, de l'estructura B del partit. "Qualsevol altra persona que tingués la informació ja ho hauria contraargumentat" ha apuntat.  

Tanmateix, en ser preguntat sobre les declaracions del passat dilluns de Pere Aragonès, qui va afirmar que a Junqueras no se li va amagar res, Tardà ha conclòs: calen proves. "Jo crec que qui afirma que una persona sabia i era copartícip ho ha de demostrar", ha sentenciat. 

Crisi com a oportunitat

La galleda d'aigua freda que ha estat la revelació que el partit comptava amb una estructura paral·lela, coincideix amb un procés llarg cap a un congrés que enfrontarà diverses candidatures. Si bé Tardà ha reconegut la gravetat de la situació al partit, també ha apuntat: "Aquesta crisi és una gran oportunitat perquè ERC té davant seu un repte, què és el debat congressual". Pel republicà, per sobre de les candidatures, el més important és el debat "sobre qué farem en aquests pròxims quatre anys i com ho farem". Aquest debat s'allargarà fins al febrer, segons Tardà, qui subratlla: "Aquí és on hi haurà les bufetades d'idees". 

Un possible tripartit?

En ser preguntat sobre si voldria que ERC entrés al govern del PSC, Tardà ha apuntat que primer cal controlar el compliment dels acords. Tanmateix, el republicà afirma que si d'aquí a quatre anys tot el pactat es compleix, voldria plantejar-se un tripartit de forces d'esquerres. "Si d'aquí a quatre anys les dues parts diuen: 'feina feta de manera excel·lent', aleshores seria interessant encarar un govern tripartit de les esquerres, que és el que jo personalment desitjaria", ha explicat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!