Els catalans residents a l’estranger tindran dret a la targeta i l’atenció sanitària inclosa a la cartera de serveis amb càrrec al Servei Català de la Salut (CatSalut) en les seves estades temporals a Catalunya. Aquest és un dels serveis a què aquesta comunitat podrà accedir si estan inscrits al Registre de Catalans residents a l’exterior, gràcies als acords que aquest dilluns ha signat el Departament d’Afers Exteriors amb els de Salut, Treball i Afers Socials i Famílies i el de Cultura.
A partir d’ara, els catalans que viuen a l’estranger podran sol·licitar la targeta sanitària i l’hauran d’activar quan vinguin a Catalunya a través del 061 o anant directament al CAP que els pertoca. La targeta serà vàlida durant dos mesos i es podrà prorrogar per dos mesos més justificant-ne les causes. Més enllà d’aquest, els acords permetran l’accés a altres serveis culturals i per al jovent.
El conseller de Salut, Toni Comín, ha recordat que la llei d’accés universal a l’assistència sanitària, actualment en tràmit parlamentari, incorpora aquest dret dels catalans residents a l’estranger però aquesta encara no ha estat aprovada. Tot i això, l’acord signat aquest dilluns permetrà que aquests catalans ja puguin sol·licitar la targeta sanitària i la puguin activar quan vinguin a Catalunya.
Dues premisses
El conseller ha explicat que per tal de tenir dret a aquesta targeta cal estar inscrit al Registre de catalans residents a l’exterior i no disposar de la targeta sanitària europea. Aquelles persones que compleixin aquestes dues premisses podran demanar la targeta a través del Departament d’Afers Exteriors i la rebran a casa. Tot i això, no estarà activada sinó que l’haurà d’activar la persona quan arribi a Catalunya i per un període de dos mesos, ja que estadísticament són els més comuns.
Comín ha recordat que ara per ara quan aquestes persones viatgen a Catalunya tenen una situació administrativa de ‘no residents’, a no ser que s’empadronin. Per això, ha destacat la “transcendència” de l’acord que permetrà accedir al servei “sense necessitat de modificar la residència”. El conseller ha destacat que aquesta era una demanda històrica dels catalans que viuen fora i ha explicat que servirà per “assimilar-los” als seus veïns catalans, ja que passaran a tenir “els mateixos drets” que la resta. L’accés serà a tota la cartera de serveis garantida pel CatSalut i, per tant, molt més enllà de l’atenció que podrien rebre si no la tinguessin.
D’altra banda, ha apuntat que la targeta sanitària és individual i que hi tenen dret les persones que estiguin inscrites al registre però no els seus fills i familiars si no compleixen els mateixos requisits que ells.
També Carnet Jove
Més enllà de l’acord amb Salut, Romeva també ha signat un acord amb el Departament de Cultural i el de Treball i Afers Socials i Famílies. En aquest darrer àmbit, els inscrits al registre tindran accés a diversos serveis de l’Agència Catalana de Joventut com el Carnet Jove, el programa de colònies "L’estiu és teu" i els descomptes a la xarxa d’albergs Xanascat.
Pel que fa a cultura, els residents a l’exterior podran gaudir del servei de préstec digital ‘eBIBLIO’, el programa "Fas 6 anys, tria un llibre" i a l’’Iquiosc.cat’, que permet escollir cinc publicacions de pagament a les quals desitgin tenir accés gratuïtament durant sis mesos.
Aquest accés a la targeta sanitària vol ser un “incentiu” per tal que els residents a l’estranger s’inscriguin en el Registre. De fet, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha esperat que les inscripcions augmentin “de forma substancial” a partir d’avui mateix i ha destacat la voluntat d’anar incorporant serveis per tal de “reduir l’escletxa entre la diàspora i la gent que viu aquí”.
Peça clau
Romeva ha dit que aquest registre és la “peça clau” per tal que aquesta comunitat de catalans que viuen fora puguin tenir accés a diversos serveis i mantinguin el vincle amb l’administració catalana, amb la voluntat de donar resposta a les seves demandes. El conseller ha recordat també que està en tràmit parlamentari la Llei de la comunitat catalana a l’exterior i ha demanat celeritat als grups per tal que es pugui aprovar com més aviat millor.
El Departament d’Afers Exteriors posarà aviat en marxa una campanya institucional per fomentar la inscripció al Registre de Catalans residents a l’estranger amb la qual volen informar sobre els avantatges de formar-ne part i les instruccions per formalitzar la inscripció.
Segons les últimes xifres de l’Idescat, actualment hi ha 284.374 catalans que resideixen a l’exterior, un 7,7% més que el 2016.