Creix la tensió a l'Ajuntament de Tarragona pel presumpte cas d'espionatge que han patit l'alcalde del municipi, Rubén Viñuales, i la funcionària municipal encarregada de gestionar el milionari contracte de la brossa. Per tal d'esclarir els fets, el consistori encarregarà un segon peritatge del mòbil del batlle, tot i que un primer ja confirmava que el dispositiu havia estat infectat amb un programari espia. El consistori ha celebrat aquest dimecres una junta de portaveus de caràcter extraordinari perquè el govern donés explicacions a la resta de grups sobre la informació publicada dimarts per Porta Enrere, que avançava la notícia.

En el cas de la treballadora, el mitjà afegia que també se li va fer un seguiment personal i se la va fotografiar mantenint trobades amb terceres persones vinculades al consistori i a l'adjudicació, de les quals se n'hauria fet una transcripció del contingut aprofitant que tenia el telèfon punxat. L'empleada ha estat l'encarregada d'adjudicar el servei del transport i recollida de residus i neteja viària durant els pròxims deu anys, un contracte titànic per un import de gairebé 234 milions d'euros —la xifra més elevada en més de dues dècades.

El consistori volia esperar a posar una denúncia tot i tenir un informe que avala l'espionatge

"L'Ajuntament ha estat víctima d'un espionatge, no sabem per part de qui. Els fets són d'una gravetat important, els coneixíem des de feia algun mes, però volíem esperar a tenir una pericial específica del mòbil de l'alcalde per comprovar millor els fets abans de posar una denúncia", ha explicat la portaveu del govern, Sandra Ramos, que ha defensat que, que s'hagi fet pública la notícia "facilita la vida als responsables de l'espionatge". Segons el diari, el 25 de març l'alcalde ja era conscient que el seu mòbil estava punxat.

A parer de Ramos, els 10 dies que ha d'estar el dispositiu en mans d'una empresa tècnica perquè l'examini són el motiu pel qual s'ha allargat el peritatge. "Una cosa és que no el tingui durant un matí, i l'altra és que no el tingui durant deu dies seguits, amb la qual cosa necessitem l'habilitació d'algun altre mitjà per comunicar-nos amb ell", ha afegit la portaveu.

El regidor d'ERC Jordi Fortuny, que en l'anterior mandat liderava l'àrea de Serveis Generals que s'encarrega de la brossa, també estaria al corrent de la situació. Viñuales l'hauria informat i el consistori hauria costejat un peritatge del mòbil de Fortuny que va donar negatiu

Els grups surten en defensa de la funcionària

Tots els grups, a excepció de Vox, han sortit a defensar l'honorabilitat de la treballadora municipal espiada. "És intolerable", "està fora de lloc" o "és una informació gravíssima", han estat algunes de les frases que han deixat anar els regidors. És per això que al ple de divendres han acordat fer una declaració institucional de suport a la treballadora i votar si posar un recurs a la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que va excloure la guanyadora del concurs de la brossa, GBI Paprec. La resolució afirmava també que les tres participants havien incomplert els plecs de licitació, però com que tan sols hi havia la denúncia contra GBI Paprec -per part d'Urbaser-, les altres no quedaven excloses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!