S’ha fet esperar molts dies, però per fi hi ha notícia a explicar: "Hi aniré". Les paraules són del president espanyol Pedro Sánchez i feia referència a la reunió de la taula de diàleg que havia compromès amb el president Pere Aragonès per a la tercera setmana de setembre a Barcelona. I també s'ha resolt l'altra incògnita, la de la data: es reunirà aquest dimecres a la tarda. Se celebrarà finalment en dimecres per poder compaginar la petició d'Aragonès perquè hi fos amb l'agenda internacional que té el dirigent socialista.
Així doncs, hi ha reunió de la taula de diàleg aquesta setmana i hi ha Pedro Sánchez. Però queda en l'aire el grau de participació del president espanyol. Segons ha informat ell mateix, es reunirà amb Pere Aragonès prèviament a la taula de diàleg i després "es veurà amb totes dues delegacions". Segons fonts de Sant Jaume, aquesta trobada de presidents "servirà per a situar els objectius i la metodologia de la taula per la resolució del conflicte polític". Tot seguit, ho faran els governs.
Per part del govern espanyol, ja hi ha alineació confirmada: la vicepresidenta Yolanda Díaz, el ministre de la Presidència Félix Bolaños, la de Política Territorial Isabel Rodríguez, la de Transports Raquel Sánchez i el d'Universitats Manuel Castells. Per tant, hi seran els tres ministres catalans. Falta per confirmar la delegació de la Generalitat, que l'anunciarà "en les properes hores".
“Jo sempre he defensat el diàleg entre catalans, la necessitat d’obrir un nou temps, de retrobar-nos, de tornar en aquell punt on vam deixar d’escoltar-nos”, ha assegurat el president del govern espanyol per a justificar la seva presència dimecres a Barcelona. I ha desitjat que, amb aquesta trobada, s’avanci en el diàleg i el “retrobament”. Ha insistit que la seva és la aposta més encertada, vist en perspectiva: “Avui la situació és diametralment diferent i molt més estable de la que ens vam trobar. Recordem que Barcelona estava en flames”.
Davant les diferències amb el Govern, Sánchez ha reiterat que cal “començar per aquelles qüestions que ens podem entendre”. Per això ha posat damunt la taula la seva “agenda del retrobament”, que inclou peticions que han fet els presidents Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Totes menys el referèndum, que “es troba fora de la Constitució”, i que, a més a més, “no és el que necessita Catalunya ara mateix”. Ha tirat pilotes fora quan li han preguntat per l’article 92 de la Constitució que permet referèndums consultius, i ha avalat votar el “pacte” que surti de la taula de diàleg, com contemplava l’acord original per a la seva creació. En qualsevol cas, ha avisat que, amb posicions de màxims, "durarà poc".
La primera i única reunió de la taula de diàleg va tenir lloc abans de la pandèmia, el febrer del 2020. Des de llavors, fa un any i mig, tot ha canviat molt, començant pels dos governs. De la banda catalana, després de la inhabilitació del president Quim Torra i les eleccions del 14-F, la presidència ha canviat de color, en mans de Pere Aragonès, així com la majoria de consellers. També han canviat les coses a Madrid. Abans de l’estiu, Pedro Sánchez va dur a terme una gran remodelació de govern, amb l’aparició de noves figures, com l’exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez, i la degradació d’altres perfils, com Miquel Iceta, que ha passat de ministre de Política Territorial a titular de Cultura i Esport. El que no han canviat són les línies vermelles i els vetos.
La CUP avisa
Mentre el Govern de Pere Aragonès es prepara per a la reunió de la taula de diàleg d'aquesta setmana, la CUP està unes quantes pantalles més avançada. Els anticapitalistes continuen advertint que aquest òrgan de negociació bilateral no servirà per resoldre el conflicte polític que viu Catalunya. "La gent demana sobirania, no autonomia", ha sintetitzat la diputada Mireia Vehí. Per això ha reclamat al Govern de la Generalitat que, en la mateixa línia que Escòcia, "es prepari per fer un referèndum el 2023".