El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la llei de memòria aragonesa i suspèn la norma. El recurs de l'executiu espanyol es va presentar el passat mes de maig a petició del president, Pedro Sánchez, davant la negativa de l'executiu de l'Aragó, format per PP i Vox, de seure a dialogar sobre la qüestió. A parer dels socialistes i de Sumar, la normativa autonòmica pretenia "blanquejar la dictadura" franquista i suposava una derogació de la legislació aprovada a Madrid. En aquest sentit, a la demanda, el govern espanyol va argumentar que la llei podria vulnerar els articles 10.1 i 15 de la Constitució espanyola per la derogació dels preceptes relatius a l'estatut de les víctimes i va afirmar també que la norma podria vulnerar competències estatals i ser contrària al deure de col·laboració.

"El govern d'Espanya ha volgut parlar, negociar i seure, però el govern de PP i Vox no només diu 'no' al govern d'Espanya, sinó que també diu 'no' a l'ONU, als relators, al dret internacional i a la preservació dels drets humans", va afirmar el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, en plena campanya europea. 

La petició neix després d'un estira-i-arronsa entre el govern espanyol i el de l'Aragó. A principis d'abril, l'executiu de Pedro Sánchez ja avisava que lluitaria per tombar les lleis autonòmiques en aquesta matèria anunciades a l'Aragó, el País Valencià i Castella i Lleó, comunitats on el Partit Popular i Vox han pactat. El recurs contra la llei aragonesa de memòria històrica va ser aprovat al Consell de Ministres. 

El govern espanyol acusa Feijóo d'"invisibilitzar les víctimes" del franquisme

Des que va tirar endavant la llei de memòria aragonesa, l'executiu de Pedro Sánchez ha retret en reiterades ocasions els pactes dels populars amb els de Santiago Abascal, i ha denunciat que el partit d’Alberto Núñez Feijóo està disposat a tot per mantenir-se al poder. En aquesta línia, durant la roda de premsa per anunciar el recurs del govern espanyol, el ministre de Memòria Democràtica va acusar els populars de pretendre "invisibilitzar les víctimes del bàndol democràtic", i va titllar de "preocupant" els acords de PP i Vox en cinc comunitats autònomes i més de 130 ajuntaments. "Ens hem de preguntar com és possible que gent així continuï sent els socis prioritaris del PP”, va assenyalar al seu torn la ministra d'Educació del govern espanyol, Pilar Alegría, en la mateixa roda de premsa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!