El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara presentada per Vox contra els acords de la Mesa del Parlament que van impedir al partit d'extrema dreta elegir un senador per designació autonòmica el passat abril. La Sala Primera del tribunal de garanties justifica l'admissió perquè es tracta d'un afer "d'especial transcendència constitucional" i perquè podria tenir "unes conseqüències polítiques generals", d'acord amb la interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe.

La qüestió és que ERC, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns van decidir conjuntament el passat abril fer servir l'anomenat mètode Imperiali per calcular el nombre de senadors autonòmics que corresponen als diferents grups del Parlament. Fent servir aquesta fórmula s'aconseguia l'objectiu de deixar fora la formació d'ultradreta del repartiment, quelcom que constituïa "un mal precedent" segons el PSC.

Cordó sanitari a l'extrema dreta

Mitjançant aquest mètode es van atorgar tres senadors als socialistes, tres a Esquerra Republicana i dos a Junts. En cas d’haver-se aplicat la llei D’Hondt o el sistema de restes majors, els dos sistemes utilitzats fins aleshores a la cambra catalana, a Vox li hauria correspost un senador després d'haver esdevingut quarta força al Parlament. Però el cordó sanitari a l'extrema dreta va permetre deixar fora del repartiment el partit d'Ignacio Garriga.

Garriga i la seva formació van posicionar-se absolutament en contra d'aquesta estratègia, fins al punt que el passat 9 de juny va presentar davant del TC el recurs contra el veto del Parlament al seu suposat senador autonòmic. En aquell moment, el líder ultradretà va assegurar que la fórmula feta servir suposava "un atropellament del separatisme" per aplicar "un cordó antidemocràtic" a la seva formació. Realment es tracta d'un cordó sanitari a l'extrema dreta, d'acord amb els impulsors.

Setmana polèmica al TC

En qualsevol cas, el passat 13 de maig van acabar de ser designats els diferents senadors autonòmics. Els vuit senadors escollits van superar el tràmit de la Comissió de l'Estatut dels diputats que va donar llum verda a la seva eligibilitat. Així, Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda van ser designats per part del PSC. Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu van ser escollits per ERC. Finalment, Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries van ser esdevenir senadors de Junts.

Està sent una setmana polèmica en clau constitucional. Per una banda, abans de conèixer l'admissió a tràmit de l'esmentat recurs de Vox contra els acords del Parlament, el TC ha tombat aquest dimecres el segon estat d'alarma de l'executiu espanyol decretat per frenar la pandèmia de la covid-19. Per una altra, dimarts va anul·lar part de la llei sobre l'impost de la plusvàlua municipal, una decisió que afecta la segona principal font d'ingressos dels ajuntaments de tot l'estat espanyol.

 

Imatge principal: Seu del Tribunal Constitucional / ACN