El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat del PP contra la reforma del Codi Penal, pactada entre el PSOE i ERC, que va substituir el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats i va modificar el de malversació. Segons ha explicat el TC aquest dimarts, una cinquantena de diputats popular al·leguen que la norma recorreguda no s'ajusta a la Constitució espanyola “per defectes en el procediment d’aprovació” i, a més, impugnen els preceptes que suprimeixen la sedició i els que canvien els de malversació i desordres públics. En el mateix ple, els magistrats del TC també han donat llum verda al recurs d’inconstitucionalitat de Vox en contra de diversos preceptes de la llei trans aprovada a les corts espanyoles. Ara els magistrats s'estudiaran els textos a fons.
Ofensiva del PP per recuperar la sedició
L’ofensiva del PP contra els canvis al marc penal també és parlamentària. Justament aquest dilluns el portaveu de campanya, Borja Sémper, ha anunciat que el seu grup registrarà una proposició de llei al Congrés dels Diputats per posar fil a l’agulla a una altra reforma del Codi Penal, en la línia del que marca Europa. “Creiem que és bo perquè reforça la nostra democràcia i les nostres institucions”, ha remarcat Sémper des de Madrid.
D’aquesta manera, els populars es plantegen seguir els passos de la Comissió Europea per endurir el delicte de malversació i, a la vegada, recuperar la sedició i tipificar com a delicte un referèndum com el de l’1 d’octubre. “Tornarem a tipificar el delicte de referèndum i el de sedició, igual que deia que faria Pedro Sánchez fa uns anys abans de necessitar els independentistes”, ha afirmat el portaveu popular fent referència a la campanya electoral de les eleccions de novembre de 2019, en què el president espanyol es va comprometre a perseguir a través del marc penal “el referèndum il·legal” com el de l’1 d’octubre i a portar Carles Puigdemont als jutjats espanyols després de l’exili a Waterloo (Bèlgica). I el PP recupera sempre que pot l’hemeroteca per recordar aquestes promeses electorals. Per a Sémper, són propostes que “reforcen la nostra democràcia, protegeixen les nostres institucions (...) perquè vivim en un món en el qual els populismes de tot ordre i condició volen assaltar les institucions i menyscabar la nostra convivència”.
Amb aquest moviment, el PP vol incloure aquestes dues idees en la reforma del delicte de malversació que està motivant la Comissió Europea, que busca endurir les penes vinculades amb la corrupció. En aquest sentit, Brussel·les té a sobre de la taula dels Estats membre un document per intensificar la lluita contra la corrupció, de manera que aquests delictes s’harmonitzin al club comunitari i s’estableixin unes penes màximes d’obligat compliment en tots els països europeus.