El Tribunal Constitucional ha emparat el cantant de Def Con Dos, César Strawberry, i ha anul·lat la condemna a un any de presó que li va ser imposada per un delicte d'enaltiment del terrorisme o humiliació a les víctimes, en considerar que va vulnerar el seu dret fonamental a la llibertat d'expressió.
D'aquesta forma, el TC dona la raó a Strawberry, en estimar que els tuits pels quals va ser condemnat entren dins de l'espai d'aquesta llibertat d'expressió que no va tenir prou en compte el Suprem, el ponent de la sentència va ser el jutge Manuel Marchena, que també va jutjar els presos polítics. Només un dels magistrats, Alfredo Montoya, ha discrepat de la majoria i ha anunciat la seva intenció d'emetre un vot particular discrepant, que es coneixerà en els propers dies.
Als tuits objecte d'acusació Strawberry va al·ludir, entre altres persones, al funcionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara - "caldria segrestar-lo ara" -, així com a els GRAPO; també va afirmar: "El feixisme sense complexos d'Esperanza Aguirre em fa enyorar fins i tot els GRAPO".
Va ser absolt per l'Audiència Nacional, però el Suprem va revocar aquesta decisió i li va condemnar en considerar que els seus comentaris "alimenten el discurs de l'odi, legitimen el terrorisme com a fórmula de solució dels conflictes socials". Tanmateix, segons el TC, ho va fer sense ponderar correctament "si la conducta jutjada era una manifestació de l'exercici del dret fonamental a la llibertat d'expressió" ja que va negar "la necessitat de valorar, entre altres aspectes, la intenció comunicativa en relació amb l'autoria, context i circumstàncies dels missatges emesos".
Va oblidar, diu el Constitucional, la dimensió institucional de la llibertat d'expressió en afirmar que era "irrellevant" ponderar la intenció -irònica, provocadora o sarcàstica-" de Strawberry, "en relació amb la seva trajectòria professional com a artista i personatge influent, amb el context en què s'emetien els missatges i amb el manteniment d'una línia de coherència personal de condemna de la violència com a mitjà de solució de conflictes".
Tot això quan en un cas com el de Strawberry és necessari ponderar "l'acte comunicatiu" i els seus "aspectes institucionals" en relació "amb la formació de l'opinió pública lliure i la lliure circulació d'idees que garanteix el pluralisme democràtic" de cara a "traçar els límits de la intervenció penal".
La sentència, basada en una "exhaustiva anàlisi" de la jurisprudència constitucional i del dictaminat pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre el dret a la llibertat d'expressió, es coneixerà en la seva totalitat en els propers dies.