El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat "parcialment" la condemna per prevaricació a l'exministra Magdalena Álvarez en el cas dels ERO a Andalusia. D'aquesta manera s'anul·len els nou anys d'inhabilitació imposats per l'Audiència de Sevilla i s'obliga a repetir aquesta part de la resolució. Aquesta decisió no s'ha pres per unanimitat, els set vots de la majoria progressista s'han imposat als quatre de l'ala conservadora del tribunal. 

Álvarez no només va estar al govern espanyol sota la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero, sinó que és exconsellera d'Economia a Andalusia. No és la primera condemnada pel cas dels ERO en rebre resposta del Constitucional sobre un recurs, que va presentar fa un any. El passat dilluns, el tribunal va rebutjar per unanimitat el recurs de l'exconseller José Antonio Viera, condemnat a set anys per prevaricació i malversació. 

Una interpretació excessiva 

En el cas d'Álvarez, la ponència sobre el recurs ha estat encarregada a la vicepresidenta del tribunal i magistrada, Inmaculada Montalbán, que proposava estimar el recurs d'Álvarez. La postura de Montalbán coincideix amb el criteri de la Fiscalia, que a principis d'any va informar la cort de garanties que l'eventual revisió de penes dels ERO només havia d'afectar el delicte de prevaricació "en relació amb l'elaboració i l'aprovació dels avantprojectes de llei de pressupostos" d'Andalusia i la seva remissió al Parlament autonòmic.

La Fiscalia sosté que tant l'Audiència Provincial de Sevilla com el Tribunal Suprem van fer una interpretació excessiva del delicte de prevaricació per tractar-se de l'exercici de la iniciativa legislativa.

El Constitucional ha abordat el cas d'Álvarez després de gairebé un any i mig d'estudi. Els magistrats van admetre a tràmit el recurs d'empara en entendre que té especial transcendència constitucional perquè planteja "un problema constitucional que incideix en drets fonamentals sobre el qual no hi ha doctrina del tribunal i perquè susciten una qüestió jurídica de repercussió social rellevant i general i tenen unes conseqüències polítiques generals", segons informa el mateix tribunal. 

Tensió a Andalusia

El portaveu del PSOE al Senat i líder dels socialistes andalusos, Juanma Moreno, ha acusat el Govern andalús de Juanma Moreno d'intentar "orientar" els magistrats del Tribunal Constitucional sobre la sentència dels ERO, i per això ha anunciat la presentació d'una queixa al CGPJ perquè "truqui a l'ordre".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!