El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara presentat pels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, contra la resolució, del 10 de gener de 2020, del jutge Pablo Llarena, en la qual demanava al Parlament Europeu que suspengués la seva immunitat parlamentària, segons ha informat el tribunal aquest dimecres. L’Eurocambra va retirar la immunitat a Puigdemont i Comín el 2021, però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) els la va tornar de forma cautelar fins a resoldre les seves demandes per vulneració de drets. La defensa dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, havia demanat al tribunal que aturés aquesta resolució i presentar una prejudicial al TJUE en considerar que és competència dels tribunals europeus, amb les vistes celebrades la setmana passada a Luxemburg.
El tribunal no vol entrar en el fons sobre drets vulnerats i descarta emparar Puigdemont i Comín en assegurar que el suplicatori ja es va concedir i el fons de la causa està en una altra jurisdicció, referint-se a l’europea, i qualsevol resolució seva "no tindria efecte". És a dir, els dona la raó parcialment.
Aval al suplicatori
En una nota, el Tribunal Constitucional avança el seu posicionament i afirma que “la sol·licitud de suplicatori, aïlladament considerada, no es pot entendre com una lesió als drets de l’exercici de la funció representativa, sinó com una institució garant constitucionalment reconeguda”. El Ple hi afegeix que “entén que existeixen vicis processals que impedeixen entrar a conèixer les denúncies” de Puigdemont i Comín sobre la vulneració dels seus drets, però s'espolsa responsabilitats i no entra a valorar les irregularitats denunciades.
En concret, els dos eurodiputats de Junts van denunciar vulneració al dret a un jutge predeterminat per la llei, al dret al jutge imparcial, a una resolució fundada, així com a la llibertat ideològica i d’expressió.
Pilota als tribunals europeus
El tribunal de garanties hi precisa que també desestima emparar-los per l’objecte principal de la demanda, que és la vulneració del dret a la immunitat parlamentària, així com per la irregularitat que el suplicatori va ser fet pel president del Tribunal Suprem i no del Ministeri de Justícia. Hi detalla que la concessió i denegació del suplicatori és un acte purament parlamentari i no jurisdiccional, i que el que es demana analitzar al ple del TC és el recurs sobre la causa T-272/21, la vista de la qual es va fer la setmana passada al Tribunal General de la UE i -precisa- està pendent de resolució. I conclou que desestima l’emparament en entendre que hi ha obert aquest altre procediment pels recurrents, referint-se al TGUE, i aquest recurs d’empara “ha perdut la seva raó de ser i qualsevol resolució de fons, no tindria efectes”.