Ha costat, però per fi el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat definitivament sobre la polèmica Llei Mordassa del PP. Per majoria, però no per unanimitat, el ple de l'alt tribunal ha avalat la constitucionalitat de la norma de seguretat ciutadana. Pràcticament només tomba la necessitat d'autorització per a l'ús d'imatges o dades de la policia. En canvi, dona validesa a les "devolucions en calent" que es produeixen a la frontera de Ceuta i Melilla amb el Marroc. La sentència, que es coneixerà en els pròxims dies, ha comptat amb dos vots en contra. Una magistrada redactarà un vot particular. El govern espanyol de coalició s'ha compromès a derogar-la, però encara no ha fet cap pas en aquest sentit.
Així, el ple del Tribunal Constitucional ha donat el seu vistiplau a la pràctica totalitat de la llei de seguretat ciutadana aprovada pel govern de Mariano Rajoy el 2015. La sentència tomba la majoria d’impugnacions fetes per 97 diputats del PSOE, 11 de l’Esquerra Plural i Chunta Aragonesista, quatre d’UPyD i dos del Grup Mixt del Congrés dels Diputats.
Després d'analitzar la doctrina constitucional i europea, l’únic precepte que decau per inconstitucional és el que fa referència a la necessitat d’autorització per a “l’ús no autoritzat d’imatges o dades d’autoritats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”. Es declara inconstitucional l’incís “no autoritzat”, que convertia en una infracció greu aquest ús no autoritzat d’imatges o dades. Era un dels aspectes més polèmics, especialment per als periodistes que cobrien manifestacions.
En aquest sentit, la sentència assegura que es tracta de “censura prèvia”, prohibida per la Constitució, quan la difusió d’imatges o dades sigui sotmesa a un examen previ del seu contingut per part del poder públic, perquè només es pot difondre si el contingut “obté el seu plàcet”.
El president del TC, Juan José González Rivas, ha estat el ponent de la sentència, en contra de la qual hi han votat tres magistrats: María Luisa Balaguer i Candido Conde-Pumpido. Només la primera magistrada redactarà un vot particular. Tant la sentència com el vot particular es coneixeran en els pròxims dies.
També avala “devolucions en calent”
El Tribunal Constitucional també avala un aspecte polèmic: les devolucions en calent d’immigrants a la frontera. Puntualitza que és constitucional sempre que es faci seguint tres principis: aplicació a les entrades individualitzades, ple control judicial i compliment de les obligacions internacionals. Els magistrats sostenen que “el rebuig ha de dur-se a terme amb les garanties que a les persones estrangeres reconeixen les normes, acords i tractats internacionals ratificats per Espanya”. El TC s’empara en la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans.
També avala com a infracció lleu "l'incompliment de les restriccions de circulació peatonal quan provoquin alteracions menors", però sempre que s'entengui que "aquestes alteracions menors han de ser rellevants, és a dir, d'una determinada entitat o gravetat". Avala sense matisos com a infracció lleu l'ocupació de qualsevol immoble en contra de la voluntat del seu propietari, perquè considera que no és un càstig "desproporcionat".