La sentència del Tribunal Constitucional considera que el Tribunal Suprem no hauria d'haver fet una nova valoració de l'assalt al centre cultural Blanquerna, incloent l'agreujant de discriminació ideològica per augmentar la condemna sense haver sentit abans els acusats.

Segons ha avançat la Cadena SER, la sentència valora que s'han pogut vulnerar els drets d'audiència als acusats i publicitat, i el principi d'immediatesa, en augmentar la condemna i, en conseqüència, proposa que el Tribunal Suprem faci un nou judici en el qual escolti què és el que han de dir els autors de l'assalt.

L'ingrés a la presó dels 14 condemnats a penes de presó de 2 anys i 10 mesos esperava en suspens conèixer la decisió del Tribunal Constitucional, que ara ordena repetir el judici en haver-se alterat els elements subjectius, no els fets provats, de la sentència de l'Audiència de Madrid.

En el seu recurs, la defensa considera que el Tribunal Suprem hauria infringit greument el principi acusatori i, en concret, el dret de tota persona a no ser condemnada per cosa diferent de la qual se l'ha acusada i de la qual, per tant, hagi pogut defensar-se.

Les condemnes

El Tribunal Suprem va condemnar els acusats per un delicte de desordres públics en concurs ideal amb el d'impediment del dret de reunió a la pena de 2 anys i 10 mesos de presó, amb la concurrència de l'agreujant d'obrar per motius de discriminació ideològica.

Intolerància ideològica

L'Alt Tribunal va acceptar com a elements que agreujaven el delicte "la intolerància envers la ideologia catalanista dels convocants de l'acte, fins al punt d'arribar a impedir-lo", amb referència al grup d'ultres que va irrompre el setembre de 2013 a Madrid a la sala on es desenvolupava l'acte de celebració de la Diada portant banderes espanyoles i cridant consignes com "Catalunya és Espanya".