El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat denegar la suspensió de la pena privativa de llibertat als condemnats en la peça principal de la causa dels ERO a Andalusia, segons ha informat el tribunal de garanties aquest dimarts. Són els excàrrecs del PSOE: Miguel Ángel Serrano Aguilar, Juan Márquez Contreras, Antonio Fernández García, Francisco Vallejo Serrano, Jesús María Rodríguez Román, Carmen Martínez Aguayo i José Antonio Vera Chacón.
El Tribunal Suprem va confirmar, el setembre de l'any passat, que s'havia fet un ús irregular de les subvencions autonòmiques per als Expedients de Regulació d'Ocupació (ERE), per mitjà dels quals es van adjudicar ajudes del voltat de 700 milions d'euros, i va validar les condemnes per malversació de fons d'entre 6 i 9 anys de presó. Els darrers alts càrrecs condemnats van entrar a presó el gener passat.
Griñán, salvat
A més, el ple també acorda tenir per desistit l'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán Martínez, de la petició de suspensió de la pena de 6 anys de presó, que se li va imposar. El tribunal raona que el recurrent va sol·licitar al Tribunal Constitucional que se li tingués per desistit de la mesura cautelar interessada, tenint en compte la resolució dictada per l'Audiència de Sevilla, el 26 de juny d'enguany, pel qual s'acordava la suspensió de la pena privativa de llibertat pel càncer que pateix.
Penes superiors als 5 anys de presó
Les resolucions no han estat facilitades, per ara. En el comunicat, s’indica que les resolucions del TC apliquen “l’abundant jurisprudència” del tribunal, i assenyalen que “s’està davant d’una pena de presó netament superior als 5 anys, sense que les raons al·legades pels demandants d’empara hagin fet desaparegut el qualificatiu d’interès general, que en un cas com aquest, presenta l’execució de la resolució condemnatòria ferma".
Efectes a tota una comunitat
S’hi afegeix que el ple del TC considera, segons aquesta doctrina, que no procedeix a acordar la mesura cautelar sol·licitada: “A més de la gravetat de la pena, la naturalesa, la gravetat i transcendència social dels fets enjudiciats operen com a paràmetre decisiu per no accedir a la suspensió interessada; en tant que els recurrents van ser condemnats per delictes continuats contra l’Administració Pública comesos al llarg d’un extens període de temps i amb incidència a tota una comunitat autònoma”, raona el tribunal de garanties.
Petició d'indult
Finalment, en el cas de Juan Márquez Contreras el TC tampoc considera que se li hagi de suspendre la pena de tres anys de presó imposada perquè està suspesa la seva execució, segons va acordar l'Audiència de Sevilla el 15 de novembre de 2022. La suspensió es va acordar en tant es tramita la seva sol·licitud d'indult i per un termini màxim d'un any, fet que -segons el TC- no li està irrogant perjudicis d'impossible reparació susceptibles de fer perdre a l'empara la seva finalitat.