Cap protecció. El Tribunal Constitucional (TC) ha comunicat avui que ha desestimat el recurs de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) contra la multa de 240.000 euros imposada per realitzar la Gigaenquesta el 2014, prèvia a la consulta del 9-N. La sala segona del Constitucional ha rebutjat les al·legacions de l'entitat tal com van fer el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional. El TC informa que té pendent de resoldre el recurs d'Òmnium Cultural sobre la mateixa sanció. El raonament de la desestimació es comunicarà en els pròxims dies, segons informa el tribunal de garanties. El magistrat Enrique Arnaldo Alcubilla és el ponent de la resolució que denega l’empara contra la desestimació de la sala del contenciós del Suprem que va validar la condemna de l’Audiència Nacional. La Gigaenquesta del 9-N es va emmarcar de la campanya Ara és l'Hora, i es va promoure per "conèixer l'opinió de milers de ciutadans sobre la construcció d'un nou país".
El maig de 2020, Òmnium Cultural va anunciar que presentava un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra la sanció imposada per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) en considerar que vulnera el dret fonamental d'associació i té per objectiu "silenciar la veu de la societat civil". El mateix va fer l’ANC, que va ser embargada el 2017, segons va denunciar el seu president Jordi Sànchez. Per Òmnium, la multa és "política, desproporcionada i sense precedents" i pretenia debilitar-los econòmicament per "alimentar un clima de por" entre les organitzacions en defensa del dret a l'autodeterminació, segons advertia el llavors president Jordi Cuixart. A més, assegurava que la multa "en cap cas" es pot justificar en el marc de la protecció de dades perquè recorden que l'entitat "sempre va informar les autoritats competents". Al text hi apunten que la intenció real és la de "provocar una erosió econòmica en la legítima activitat de l'entitat".
L’enquesta
La multa de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) es va originar arran de les denúncies presentades per Ciutadans i Vox, així com escrits anònims, contra la Gigaenquesta. Segons la sentència, a l'enquesta es van tractar dades ideològiques dels ciutadans i hi va haver "una vulneració molt greu" de l'article 7.2 de la llei de protecció de dades. En concret, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), una institució estatal independent, va imposar una multa de 440.000 euros a les dues entitats per haver infringit un article de la Llei de Protecció de Dades. Segons aquesta institució, l'ANC i Òmnium van infringir la llei de forma "greu" en fer ús de dades que revelen filiació política dels enquestats sense obtenir per escrit el seu consentiment. Per aquest motiu imposava una multa de 240.000 euros a l'ANC i 200.000 a Òmnium. La multa és superior en 40.000 en el cas de l'ANC per una suposada manca de protecció de les dades dels seus afiliats, que es van fer públiques per una filtració.