Pronunciament del Tribunal Constitucional sobre el Poder Judicial la vigília de la reunió a Brussel·les entre el govern espanyol i el PP amb la mediació de la Comissió Europea per renovar el CGPJ. El ple del TC ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el PP contra la reforma de la Llei del Poder Judicial que evita que el Consell General del Poder Judicial pugui fer nomenaments quan està en funcions (és la Llei Orgànica 4/2021). Aquesta llei es va aprovar el març del 2021, encara amb Carlos Lesmes com a president del CGPJ, amb l’objectiu que l’òrgan de govern dels jutges que no pogués continuar nomenant magistrats amb el mandat caducat, com havia estat fent en els més de dos anys que portava en funcions. La reforma judicial exprés va rebre el suport del PSOE i Unidas Podemos, al costat dels aliats parlamentaris habituals del govern espanyol i de tot l’independentisme. S’hi van oposar el PP, Vox i Ciutadans. Ara el TC ha descartat que la llei sigui inconstitucional, amb els vots particulars dels magistrats conservadors: Concepción Espejel, Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo i César Tolosa. El TC ja va descartar el passat mes d’octubre el recurs d’inconstitucionalitat que havia presentat Vox contra la mateixa llei, amb idèntics vots contraris.

La reforma limita l’activitat del CGPJ en funcions i impedeix que pugui proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l’Audiència Nacional o dels presidents de Sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com de magistrats del Tribunal Constitucional. El CGPJ té el mandat caducat des del desembre del 2018, i entre aquell moment i l’aprovació d’aquesta llei, que ara ha rebut el vistiplau del TC, va renovar totes les presidències de sala del Tribunal Suprem, també la de Manuel Marchena, al capdavant de la sala penal que va jutjar els líders independentistes.

Poc més d'un any després, el govern espanyol va impulsar una nova reforma legislativa exprés amb la voluntat de desbloquejar la renovació del Constitucional. En aquest cas, tornava a retocar l'article 570 bis de la Llei del Poder Judicial per permetre que l'òrgan de govern dels jutges pogués nomenar els dos membres del tribunal de garanties que li pertocaven, malgrat estar encara en funcions. Uns mesos més tard, els vocals del CGPJ van elegir els dos magistrats del TC: César Tolosa i María Luisa Segoviano.

Una decisió la vigília de la reunió entre La Moncloa i el PP a Brussel·les

Aquest pronunciament del Tribunal Constitucional arriba el dia abans de la reunió a Brussel·les entre el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el vicesecretari general Institucional del PP, Esteban González Pons, per abordar la renovació del CGPJ amb la mediació del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders. És la via que van acordar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo a finals de desembre i que la Comissió Europea ha vist amb bons ulls.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!