Els vots particulars dels magistrats del Tribunal Constitucional a les sentències que van condemnar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per sedició no faran canviar el criteri del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Així ho considera María Luisa Balaguer, magistrada del Tribunal Constitucional i autora d’un dels vots particulars que insisteix que les penes imposades al que va ser president de l’ANC i al president d’Òmnium Cultural són desproporcionades.

Balaguer, en una entrevista a El País, rebutja les crítiques manifestades des del Tribunal Suprem en el sentit que el vot particular que van signar ella i el magistrat Juan Antonio Xiol beneficiava els independentistes i permetrà al TEDH condemnar Espanya per la sentència del procés. El vot particular sostenia que les penes de nou anys de presó imposades a Sànchez i Cuixart  eren desproporcionades.

Delicte ben enquadrat

La magistrada del Tribunal Constitucional explica que la seva feina és constatar com s’aplica la llei penal des del punt de vista de la Constitució, i en aquest cas va donar suport a les sentències, excepte en la condemna. “Jo considerava que el delicte estava ben enquadrat i la qualificació, jurídicament ben feta; no vaig treure la raó al Suprem en aquest àmbit”, afirma.

Penes desproporcionades

Una altra cosa, però és quant a les condemnes. En aquest cas, insisteix en la desproporcionalitat de les penes i la justifica d’acord amb la jurisprudència del TC, concretament una sentència en relació amb la mesa d’Herri Batasuna. Balaguer sosté que no es va quantificar correctament la pena en relació amb el seu grau de participació en el delicte.

“No és el mateix, des del nostre punt de vista, la situació d’un senyor que arenga una massa de persones a una mobilització, en la mesura que era el president d’una associació, no és el mateix grau d’implicació que el president d’una comunitat o la presidenta de la Mesa del Parlament. El seu grau d’implicació respecte a la possibilitat d’alterar la territorialitat de l’Estat, que era del que es tractava, era molt diferent i nosaltres com a tribunal hauríem d’haver vist que no era la mateixa pena i no es podia graduar de la mateixa manera”, declara Balaguer a l’entrevista. A parer seu, era una qüestió tècnica que els magistrats del TC haurien d’haver tingut en compte.

La demanda de Sànchez al TEDH

Les declaracions de la magistrada han coincidit amb la presentació aquest dilluns per part de Jordi Sànchez d’una demanda contra el regne d'Espanya davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. Sànchez, que va passar tres anys i vuit mesos a la presó fins que va ser indultat el juny passat, denuncia l'Estat espanyol "pel que ha estat un continu de vulneracions de drets fonamentals".

 

Imatge principal, la magistrada del Tribunal Constitucional María Luisa Balaguer / TC