El Tribunal Constitucional ha rebutjat les al·legacions que Carles Puigdemont i els diputats de Junts per Catalunya han presentat contra les mesures cautelars que obligaven a suspendre la investidura si el president no es presentava al ple del Parlament.
Els magistrats asseguren que les mesures que van acordar dissabte no "vulneren el principi de l'autonomia parlamentària; ni causen indefensió als diputats electes de JuntsxCat, el seu dret a defensa ha quedat degudament preservat en acceptar-se que es personin en el procediment".
El ple es va convocar ahir per avui a les 13h i davant aquesta convocatòria el president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit avui suspendre la investidura a l'espera de conèixer la decisió del Suprem i per garantir els drets i la seguretat dels diputats.
El ple ha durat una hora i quart i la decisió s'ha pres per unanimitat. Dels 12 magistrats que el formen només n'han assistit 11, ja que Andrés Ollero avui no ha intervingut després que dissabte no participés tampoc en la deliberació ni votació de les mesures cautelars.
Els magistrats del Tribunal Constitucional mantenen, per tant, les mesures que obliguen Puigdemont a demanar autorització per assistir al ple, Torrent a suspendre el ple si no ve Puigdemont i manté suspeses les resolucions del Parlament per a la investidura.
El TC argumenta que "no es pot demanar la suspensió cautelar d'una decisió del TC" perquè la "reclamació" de Puigdemont i els diputats de JuntsxCat "és infundada perquè el TC ha actuat seguint l'exercici de les seves competències", davant l'al·legació que posava en dubte que l'alt tribunal pogués dictar les mesures cautelars.
El ple afirma que "cal respectar la potestat que l'art. 161.2 de la Constitució atribueix al govern per obtenir la suspensió de les resolucions i disposicions de les Comunitats Autònomes que recorri". I recorda "el deure de tots els poders públics, incloses les cambres parlamentàries, de complir els pronunciaments del Tribunal".