El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat suspendre l'ordre de detenció a Espanya contra el president a l'exili Carles Puigdemont, que manté vigent el jutge del Suprem Pablo Llarena. El tribunal de garanties ha dictat una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, en el qual desestima el recurs de súplica de Puigdemont i del conseller a l'exili Toni Comín contra una resolució anterior que demanava la suspensió cautelar de les ordres nacionals de cerca, detenció i ingrés a la presó.
La resolució, el ponent de la qual ha estat el magistrat Cándido Conde-Pumpido, assenyala que "si aquest Tribunal Constitucional aixequés les ordres de cerca i detenció acordades, estaria negant, de fet, la seva necessitat i legitimitat, així com la concurrència dels pressupostos jurídics que han portat a la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment".
I atès que aquestes ordres "són també un mitjà ineludible de possibilitar l'administració de justícia penal, el desenvolupament del procés i finalment, si escau, l'enjudiciament dels demandants processats, la suspensió sol·licitada produiria, indubtablement, pertorbacions reals de l'interès general en la persecució de les conductes que estan sent investigades en relació amb els senyors Comín i Puigdemont".
Després de ponderar els interessos en joc, els magistrats anteposen "la naturalesa cautelar privativa de llibertat de la decisió judicial que es pretén deixar sense efecte, l'interès general en la persecució penal de les conductes que estan sent investigades i la gravetat de la imputació provisionalment efectuada" davant el perjudici irreparable adduït per Puigdemont i Comín.
Per tant, "la solució desestimatòria no deriva d'un automatisme legal o jurisprudencial, ni d'una prohibició absoluta de tutela cautelar dels drets fonamentals al·legats", sinó de l'aplicació raonada de "criteris objectius de valoració".
Rebuig a la qüestió prejudicial
La sentència també rebutja plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on precisament fa una setmana es va dirigir Llarena buscant l'aval de la Justícia Europea sobre l'euroordre, després de la qual cosa decidirà si manté, retira o n'emet una de nova contra Puigdemont.
"No considerem que, per a la resolució d'aquest recurs de súplica, sigui necessària la reexpedició prejudicial proposada en favor de la interpretació de les disposicions del Dret de la Unió que han estat al·legades sobre el dret a la tutela judicial efectiva cautelar", assenyala la resolució.
I sobre aquest tema afegeix que "els criteris que estructuren la tutela cautelar en la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, així com els paràmetres que han de ser utilitzats en la solució de cada cas, no s'allunyen, sinó que concorden amb els que el TJUE utilitza quan resol les peticions de protecció cautelar que se li formulen a l'empara de normes de la Unió que són un desenvolupament dels drets fonamentals concernits".