El Tribunal Constitucional (TC) no executarà de manera immediata l'incident per desobediència a les seves sentències obert contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que podria portar a sancions cautelars o penals contra ella, malgrat haver-li-ho sol·licitat el govern espanyol. De fet, el TC no té previst executar de manera immediata tampoc l'altre incident per desobediència a les seves sentències per part d'institucions catalanes que té en curs, referent a l'acció exterior catalana.
No ho farà perquè primer ha de resoldre el recurs sobre la llei que preveu els esmentats incidents. Així ho han assenyalat a Efe tres fonts diferents del tribunal. Les raons són dues: una, que els incidents d'execució figuren en una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que està recorreguda davant l'alt tribunal; així, en cas d'executar-los, el TC validaria per la via dels fets aquesta reforma, i no té gens clar que sigui constitucional.
El segon motiu és de prudència. Els magistrats no volen exasperar més, en aquests moments especialment sensibles en l'àmbit polític, l'atmosfera catalana.
Recursos de la Moncloa
El govern espanyol ha promogut fins ara dos incidents d'execució per incompliment de sentències del TC: un relacionat amb la resolució del Parlament, vinculada al 9-N, d'inici del procés polític cap a la independència; i un altre per incompliment de la suspensió cautelar acordada pel TC de la Llei d'acció exterior de Catalunya.
El Constitucional va obrir el seu període de vacances el passat 1 d'agost, després de suspendre una resolució del Parlament de Catalunya que marcava nous passos cap a la independència i donar 20 dies de termini a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, per explicar per què no obeïa al TC. Va advertir-la a ella i al president de la Generalitat, entre d'altres, que amb aquesta resolució podien estar cometent un delicte de desobediència de la sentència de desembre del 2015 que ja va tancar aquella via.
Tampoc contra Exteriors
Però per ara, segons les citades fonts, no farà més passos executius en aquesta direcció, ni tampoc relatius a l'acció exterior de Catalunya. Aquest altre incident es refereix que quan l'alt tribunal va admetre a tràmit el recurs del Govern central contra la Llei d'acció exterior de Catalunya va acordar la suspensió cautelar automàtica d'aquesta llei. El Govern català va respondre que mantindria la seva acció exterior malgrat la suspensió provisional.
Les citades fonts van informar Efe, ja el mes de juliol passat, que existeixen dubtes dins del TC mateix al voltant a la reforma legislativa que va dissenyar els incidents d'execució per forçar l'obediència al TC, promoguda pel Govern de Mariano Rajoy i que va ser aprovada a final del 2015. La posada en marxa dels incidents d'execució suposaria donar un aval per la via dels fets a la reforma del TC, que al seu torn està també recorreguda davant l'alt tribunal (entre d'altres, per la mateixa Generalitat catalana).
A aquest criteri s'hi suma ara el de l'oportunitat, o més precisament, la inoportunitat política de crispar la situació a Catalunya. La situació conduirà, almenys en els pròxims mesos, a la màxima prudència per part del TC, cosa que fa molt probable que els magistrats no portin a l'extrem executiu el desenvolupament dels incidents i esperin un temps abans de resoldre sobre la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional.