Nous deures per al Regne d’Espanya. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit les demandes presentades el 2020 per l’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, l’ex secretari primer de la Mesa Eusebi Campdepadrós i el grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) en què denunciaven “coaccions i censura” del Tribunal Constitucional (TC) a la cambra catalana, segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat ElNacional.cat. En aquest sentit, l’estat espanyol té fins al pròxim 31 d’octubre per respondre les denúncies dels polítics catalans, segons ha detallat Costa.
Precisament, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja va admetre a tràmit, el maig passat, les demandes dels exdiputats de Junts Jordi Turull i Jordi Sànchez, que van presentar el juny del 2020 contra el Regne d’Espanya per haver vulnerat els seus drets polítics, en concret per part de les autoritats judicials espanyoles, segons l’escrit presentant pel seu advocat Jordi Pina, del despatx Molins Defensa Penal. En aquest cas, l’Advocacia de l’Estat, en nom de l’estat espanyol, té fins a l’1 de setembre vinent per respondre les preguntes del tribunal europeu que se centren a aclarir si els tribunals espanyols van vulnerar els drets dels dos polítics, simplement per ser independentistes catalans, com ells denuncien.
Els debats sobre la monarquia
En el cas de la demanda de Costa, Campdepadrós i Junts, formalitzada el juliol del 2020, s’assegura que el Tribunal Constitucional ha intentat "censurar" debats sobre la monarquia o la independència de Catalunya a la cambra catalana. A més, s’hi precisa que per evitar que tinguin lloc, "coacciona" els membres de la Mesa del Parlament, que seran denunciats i jutjats, com ha passat en el seu cas. "Estrasburg protegeix especialment la llibertat d'expressió en seu parlamentària com a pilar fonamental dels sistemes democràtics", va afirmar Josep Costa, quan va anunciar la presentació d’aquesta demanda.
La Mesa, absolta pel TSJC
El TEDH haurà de saber que el novembre passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va absoldre els quatre membres de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en 2019 en haver admès a tràmit el debat parlamentari sobre la independència de Catalunya i la reprovació de la monarquia de forma genèrica. Amb l'actual conseller Torrent, els altres acusats eren l’exvicepresident de la Mesa, Josep Costa; i els exsecretaris Eusebi Campdepadrós (Junts), exsecretari de l’Administració de Justícia; i Adriana Delgado, alcaldessa d’ERC a Sant Vicenç de Castellet.
El TSJC considera que els membres de la Mesa no van cometre un delicte de desobediència per manca de mandat clar i específic de les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre del 2019. Així, la majoria del tribunal de la sala civil i penal considera que aquelles providències permetien més d’una interpretació. I, d’altra banda, la resolució inclou que no hi va haver dol, que no ha quedat acreditat que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional. Una de les tres magistrades va apostar per la condemna de la Mesa, i la Fiscalia ja va anunciar que presentaria recurs al Tribunal Suprem. Aquest procediment és paral·lel al del tribunal europeu, i podrien arribar a conclusions oposades.