El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya a pagar 26.000 euros en concepte de dany moral i costos a una testimoni de Jehovà que va demandar l'Administració després d'haver rebut diverses transfusions de sang en el marc d'una operació d'urgència, malgrat que s'hi havia negat. Els magistrats de la cort d'Estrasburg han adoptat aquesta decisió en veure vulnerats el dret de la demandant al seu respecte a la vida privada i familiar i el seu dret a la llibertat religiosa. El tribunal ha acordat per unanimitat admetre la demanda, declarar la violació de l'article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans i de condemnar Espanya a pagar 14.000 euros en concepte de costes i despeses. La decisió de condemnar l'Administració a abonar 12.000 euros per danys morals ha estat avalada per nou vots contra vuit.
No es va respectar l'autonomia de la demandant
Segons recull la resolució, el tribunal constata la violació del Conveni Europeu després d'avaluar que "el procés de presa de decisions" seguit en aquest cas "no va respectar prou" l'autonomia de la demandant. Sobre aquest extrem, els magistrats insisteixen que "és necessari que existeixin garanties processals al procés que condueix a una decisió que afecta el dret d'una persona al respecte de la seva vida privada".
Així doncs, el TEDH considera que l'actuació dels tribunals espanyols en aquest procediment no encaixa amb el marc legal nacional que "concedeix gran importància al respecte dels desitjos d'un pacient" en plenes facultats. En aquest sentit, retreu que la decisió del jutge de torn va ser resultat d'un procés de presa de decisions que es va veure afectat per l'"omissió d'informació essencial sobre la documentació dels desitjos de la demandant". La sentència, resolta per 17 jutges, compta amb dos vots particulars concurrents firmats per tres magistrats, una d'elles l'espanyola María Elósegui. Figura també un vot concurrent, però parcialment contrari, subscrit per vuit jutges relatiu al punt de la sentència que accepta condemnar Espanya al pagament de danys morals.
La denunciant havia deixat per escrit que no volia transfusions de sang
La denunciant, que reclamava una indemnització de 45.000 euros per danys morals i 14.000 per costes, és una testimoni de Jehovà resident a Sòria que assegura haver estat “ignorada” per les autoritats espanyoles malgrat deixar per escrit la seva negativa a rebre transfusions de sang. El cas es remunta a juliol de 2017, quan la dona es va realitzar una sèrie de proves mèdiques que van revelar que s'havia de sotmetre a una intervenció quirúrgica. Amb aquest horitzó, va escriure fins a dos documents en els quals deixava clar que no volia rebre l'esmentat tractament mèdic sota cap circumstància, fins i tot si la seva vida estava en perill. Gairebé un any després, el juny de 2018, va ser ingressada a l'Hospital de Sòria per una hemorràgia interna que li havia provocat una anèmia greu. Aquell mateix dia, els metges li van recomanar una transfusió de sang, però s'hi va negar i ho va deixar novament per escrit en un document per al consentiment informat, que tant ella com el seu doctor van firmar i que es va incorporar al seu historial.
Un jutge va autoritzar la transfusió
L'endemà, atesa la gravetat del seu estat, va ser traslladada en ambulància a un hospital de Madrid conegut per prestar tractaments alternatius a les transfusions de sang, acompanyada per un metge amb el seu historial. Durant el viatge, aquest va avisar els seus col·legues madrilenys que es tractava d'un cas greu i, després d'això, els anestesistes van contactar amb un jutge de guàrdia sol·licitant instruccions. Van indicar al magistrat que la pacient era una testimoni de Jehovà que havia manifestat la seva negativa a rebre tota mena de tractaments malgrat la seva gravetat. En conseqüència, el jutge va autoritzar practicar-li tots els procediments mèdics que fossin necessaris per salvar la seva vida.
La cirurgia es va dur a terme aquell dia i se li van realitzar tres transfusions de cèl·lules vermelles, una cosa de la qual es va assabentar al despertar, perquè no va ser informada de l'ordre judicial, malgrat que va arribar quan ella encara estava de camí des de Sòria i es trobava "conscient, orientada i col·laboradora". La dona, que creia que seria operada sense que li transferissin sang, va litigar als tribunals espanyols sense èxit i el cas va escalar fins al Constitucional, que va inadmetre el seu recurs d'empara. Una vegada esgotat el recorregut judicial a Espanya, es va dirigir al TEDH, que va celebrar una vista pública el gener passat i ha donat a conèixer aquest dimarts la seva decisió, en la qual li dona la raó.