Nou revés judicial per a Espanya. Aquest dimarts, el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha condemnat l'Estat espanyol per no haver protegit la llibertat d'expressió de Tasio Erkizia, exdirigent d'Herri Batasuna. La resolució obliga l'Estat a indemnitzar amb 6.000 euros a Erkizia per danys morals i 5.000 més per honoraris.

L'any 2011, l'Audiència Nacional va condemnar a un any de presó i set mesos d'inhabilitació absoluta a Tasio Erkizia per apologia del terrorisme en un discurs que va pronunciar el 2008 en el marc d'un homenatge al dirigent d'ETA, José Miguel Beñarán, conegut com a "Argala", que va ser assassinat el 1978. En canvi, el TEDH ha considerat que l'exdirigent abertzale no va establir cap "incitació directa o indirecta a la violència terrorista" i que, en conseqüència, Espanya ha vulnerat l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, referent a la llibertat d'expressió.

Les paraules d'Erkizia

El 21 de desembre de 2008 es va produir l'acte d'homenatge a Argala a la localitat d'Arrigorriaga. En el seu discurs, Tasio Erkizia va fer una crida a reflexionar "sobre l'elecció del camí més adequat" que, a parer d'ell, "el camí que fa més mal a l'Estat és el que condueix a aquest poble (Euskadi) cap a un escenari democràtic". Al final del discurs, va cridar "visca Euskal Herria lliure" i va elogiar Argala.

En aquell moment, Erkizia no era cap representant polític. Anteriorment, va ser regidor de l'Ajuntament de Bilbao del 1979 al 1983 i, posteriorment, va ser diputat al Parlament basc del 1984 al 1998. Aquest fet el va tenir en compte l'Audiència Nacional, que va resoldre condemnar-lo per enaltiment del terrorisme perquè la seva al·locució se circumscrivia en "un marc clar de suport a accions terroristes específiques" i que l'acte es va celebrar per "exaltar i elogiar la figura d'Argala, conegut exclusivament per la seva activitat terrorista a ETA".

L'expolític abertzale va recórrer la sentència al Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, però ambdós organismes van resoldre que rebutjaven els recursos. El següent pas va ser portar el cas al TEDH, que ha decidit condemnar Espanya per 4 vots a favor enfront 3 perquè "el discurs del demandant perseguia, més aviat, defensar que s'emprengués una via democràtica". Paral·lelament, el tribunal europeu descarta que es tractés d'un discurs d'odi.

La conclusió que emet el TEDH és que la pena que es va imposar a Erkizia "no era proporcionada" i insisteix que "no es pot afirmar que el demandant busqués justificar amb les seves paraules els actes terroristes".

Ara, l'Estat espanyol pot recórrer la sentència a través de la revisió del cas a la Sala Gran del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

 

Imatge principal: A l'esquerra, l'exdirigent d'Herri Batasuna, Tasio Erkizia, acompanyat de Rufi Etxeberría, de Sortu. Europa Press.