El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha resolt que la demanda que va presentar Artur Mas a Estrasburg per les informacions publicades al diari El Mundo dies abans de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya el 2012 sobre uns presumptes comptes a Suïssa, és inadmissible. Així, el TEDH considera que el president Mas no ha esgotat totes les vies judicials disponibles que tenia a Espanya i, per tant, que el seu recurs davant la justícia europea és inadmissible. En les conclusions de la sentència, el TEDH conclou que Artur Mas no ha demostrat que l'Estat espanyol li hagi proporcionat una protecció insuficient i tampoc que s'hagi afectat al seu dret al respecte de la seva reputació amb les publicacions del diari El Mundo. La demanda ha estat considerada inadmissible per unanimitat. 

En la sentència, el Tribunal Europeu dels Drets Humans destaca que ha observat que la denúncia que Mas va interposar conta els dos periodistes del diari El Mundo responsables de la publicació de l'article, i, per tant, també contra l'editor, "tenia com a objectiu principal determinar si la conducta dels periodistes va ser prou greu per a suposar un delicte de injúria o falsedat". En aquest sentit, i com que el procediment s'havia suprimit "el tribunal no tenia jurisdicció, tampoc l'Audiència Provincial de Madrid, que va confirmar la manca de negligència dels periodistes basant-se en el material del qual disposaven quan van escriure l'article". En aquest sentit, el TEDH va més enllà: "Tal com el govern espanyol va apuntar, el demandant hauria pogut prendre accions contra la publicació perquè corregissin la informació o podria haver començat un nou procediment per protegir el seu dret al honor". En definitiva, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que el fet que Artur Mas optés només per la via penal per denunciar els fets el va "privar de la possibilitat de reparar la vulneració" i que aquesta opció va "limitar l'abast d'avaluació dels tribunals espanyols". 

Repàs dels fets 

En la sentència sobre la demanda d'Artur Mas per les notícies falses que va publicar El Mundo, el TEDH fa un repàs dels fets en qüestió, destacant que el demandant va ser president del Govern de la Generalitat durant sis anys, entre 2010 i 2012. Així, recupera tota la successió d'esdeveniments des del 16 de novembre del 2012, quan El Mundo va fer pública aquesta informació sobre el president Mas, fins al juny del 2014, quan el cas va arribar a l'Audiència Provincial de Madrid. "El 16 de novembre, durant la campanya electoral per la presidència de la Generalitat, el diari El Mundo va publicar un article al·legant que el senyor Mas, llavors candidat a la reelecció, tenia comptes bancaris al estranger a les quals s'hi havien pagat suborns. Aquest article estava basat en un esborrany policial enviat als periodistes que revelava l'existència d'una investigació de la Policia Nacional en el context de procediments judicials, coneguts com el 'Cas Palau'". Així explica el Tribunal d'Estrasburg la notícia publicada per El Mundo. 

Sense les proves dels àudios de Villarejo

Aquest dimecres, només un dia abans que es conegués la sentència, Artur Mas assegurava en una entrevista a TV3 que l'únic que esperava era que en el cas del TEDH no hi hagués cap filtració, tot lamentant que a l'Estat sempre s'havia assabentat de les resolucions que l'afectaven a través dels mitjans de comunicació i no personalment, una queixa que comparteix amb molts altres polítics independentistes.  "Si la resolució és favorable millor", reflexionava el president Mas, tot i que també advertia que en el moment en què es va presentar aquest recurs, encara no es coneixien les "gravacions del senyor Villarejo i companyia", en referència de tots els àudios de l'excomissari que han anat filtrat en els últims anys, i, per tant, "no els tindran en compte encara que són una evidència per a molta gent". 

 

 

De fet, en una entrevista a Villarejo al programa Preguntes freqüents de TV3, el mateix expolicia va assegurar que Mariano Rajoy el va felicitar per les conseqüències polítiques que va tenir la falsa filtració contra el president Artur Mas l'any 2012. "Rajoy em va felicitar després que Artur Mas va perdre 12 escons", després de la filtració a ElMundo d'una informació falsa segons la qual Mas tenia un compte a Suïssa, que va aparèixer pocs dies abans de les eleccions al Parlament d'aquell any. "Quan triomfa l'Operació Catalunya, en una reunió amb María Dolores de Cospedal, ella em va passar al telèfon Mariano Rajoy i em va felicitar. Vostè és un espanyol, i tal...", deia llavors Villarejo, unes declaracions que no s'han pogut tenir en compte. 

CiU va perdre 12 diputats al Parlament 

Aquesta sentència del TEDH és la primera que afecta a l'Operació Catalunya, concretament, a les informacions que va publicar el diari El Mundo en plena campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya el 2012, en què CIU i Mas van perdre 12 diputats, de 70 a 58, tot i que va ser ell mateix qui va decidir avançar aquestes eleccions, tal com explicava en les últimes hores en resposta al seu llavors company Josep Antoni Duran i Lleida. Mas va optar per presentar aquesta demanda davant Estrasburg després que els tribunals europeus es neguessin a investigar els efectes de les informacions publicades per El Mundo, que després es va comprovar que eren notícies falses, sobre la imatge del president Mas.