El canal internacional de la televisió alemanya, Deutsche Welle, ha aplaudit el gir conservador dels "comunistes" espanyols, en al·lusió a Unidas Podemos, que han passat de ser una formació considerada antisistema a la que negocia el pacte laboral. La televisió recorda que el món empresarial "temia" que l'actuació dels ministres comunistes fes "mal a l'economia" però això no ha passat, i detalla com els hereus del 15-M han deixat de fer por a la gran patronal CEOE.

"Molts dels crítics temien d'entrada que els ministres d'Unidas Podemos poguessin fer mal a l'economia espanyola. De moment, però, aquestes preocupacions no s'han confirmat. El Banc d'Espanya preveu un creixement del 4,5 per cent per a aquest any i l'atur es troba actualment en un mínim del 14,5 per cent dins els estàndards espanyols. Tot i la pandèmia i la caiguda del turisme, Espanya continua registrant aquest any un superàvit comercial, tal com mostren les dades de l'oficina estatal d'estadística INE. Els ingressos fiscals són més elevats que el 2019", resumeix.

L'entrevista al Vaticà

 

La Deutsche Welle il·lustra la notícia amb l'entrevista que va mantenir recentment la vicepresidenta espanyola i membre del PCE Yolanda Díaz amb el papa Francesc al Vaticà. No amaga que li agrada més Díaz que no pas Pablo Iglesias. "El qui era gran adversari de Sánchez, Pablo Iglesias, va renunciar al càrrec la primavera d'enguany. Des d'aleshores, la carismàtica Díaz, de 50 anys, porta el ceptre. La recent audiència que va mantenir amb el Papa és probablement el pas més inusual que ha fet fins ara. Li va parlar de la precarietat del mercat laboral espanyol, diu. L'oposició la va ridiculitzar i criticar per això, perquè entre d'altres coses va utilitzar l'avió de l'Estat per a la visita", afirma. 

"La ministra de Treball espanyola Yolanda Díaz, visita el Papa. La influència "comunista" en l'economia"

La televisió entrevista l'economista José Manuel Corrales, de la Universitat Europea, que afirma que el que passa és que "la ideologia comunista ja no juga cap paper de facto en la política econòmica actual, encara que l'oposició i els mitjans de comunicació espanyols al·ludeixin repetidament a Unidas Podemos". "Espanya havia de posar-se al dia pel que fa a prestacions i drets dels treballadors i consumidors", afegeix. 

Deutsche Welle recorda el cas d'Antonio Garamendi, president de la patronal CEOE, que "era fins fa sis mesos un dels opositors més ferotges al govern de coalició d'esquerra espanyol", però que ara ha negociat la reforma laboral amb Díaz. Afegeix que a l'estiu Garamendi va abandonar tota crítica i fins i tot es va mostrar partidari de l'indult als presos polítics catalans, en contrast amb la tàctica més partidista del PP i Cs.

La televisió reconeix alguns canvis en la política espanyola gràcies a aquesta actitud menys rupturista dels hereus del 15-M, i cita la reforma del mercat laboral, i la llei de lloguer, entre d'altres.

El reportatge no atribueix cap avenç concret al president espanyol, Pedro Sánchez, ni al PSOE. I només recorda que el líder del PSOE va nomenar Nadia Calviño com a vicepresidenta d'Afers Econòmics, com a "contrapès" als ministres "comunistes" d'Unidas Podemos.