La tempesta política sobre Laura Vilagrà creix tot i la sortida de la directora general de Funció Pública. El cessament de Marta Martorell ha estat insuficient per tancar la polèmica de les oposicions, com també ho ha estat l'habilitació d'un web per recopilar les incidències i l'atac contra l'empresa contractada per als processos selectius. Els diferents grups polítics no han aturat de pressionar el Govern, tot exigint explicacions i la compareixença de la consellera de Presidència. Per la seva banda, Vilagrà es reunirà aquest dimecres amb els sindicats de Funció Pública per analitzar la situació en què es troben els milers d'interins que es van presentar a les caòtiques proves de dissabte. La trobada tindrà lloc a les 18.00 hores a la Generalitat, amb representants de CCOO, UGT i IAC-CATAC — que va demanar la seva dimissió.
El PSC ja ha demanat que la setmana vinent es reuneixi la Comissió d'Afers Institucionals per votar la compareixença de Vilagrà, segons ha anunciat a Twitter la portaveu Alícia Romero. Així, els socialistes també han sol·licitat accedir a tot l'expedient d'externalització de les proves i han registrat una bateria de preguntes per esclarir els fets: "Qui va prendre la decisió d'externalitzar aquest concurs oposició?", "Quines garanties contractuals existien per tal d'assegurar el bon funcionament del concurs oposició?".
Junts demana "responsabilitats polítiques d'alt nivell"
És així com Romero ha assegurat que "calen explicacions urgents de la consellera", alhora que l'ha acusat d'haver-se "espolsat la responsabilitat" amb el cessament de la directora general de Funció Pública. Al migdia, la portaveu del PSC ja havia recordat que Martorell va ser nomenada el gener del 2023 — amb el procés d'oposicions ja en marxa. Tant el procediment com els tràmits per contractar una empresa externa per fer les proves es van engegar el 2022.
En el cas de Junts, la portaveu Mònica Sales ha exigit "responsabilitats polítiques d'alt nivell" i ha qualificat que la destitució de Martorell és "una presa de pèl". De fet, l'ha titllat de "cap de turc" i no ha descartat demanar la dimissió de Vilagrà si "s'amaga i no assumeix" la seva responsabilitat. "En funció de si s'amaga i assumeix o no les responsabilitats, Junts valorarem el següent pas a fer", ha conclòs. Abans, el portaveu Josep Rius ha acusat el Govern de fer "mal a l'independentisme amb el caos de les oposicions.
Vilagrà ha de "rectificar o plegar", segons la CUP
Per part dels comuns, Jéssica Albiach ha avisat que el cessament de Martorell és "el mínim" que s'havia de fer i que aquí "no s'acaba la responsabilitat" del Govern. Tanmateix, no ha avançat quines responsabilitats més poden demanar i ha dit que s'esperaran a escoltar les explicacions de Vilagrà. A més, ha defensat que hi ha serveis que no s'han de poder externalitzar i ha mostrat el seu suport als opositors que han hagut de patir el "desgavell".
La CUP també ha exigit més "responsabilitats polítiques" a l'executiu català. La diputada Basha Changue ha considerat que "ni la compareixença de la consellera de Presidència ni tan sols la destitució de la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, resoldrà el desmantellament de serveis públics, que és tendència del Govern d'Esquerra Republicana". És per això que Changue ha estat clara contra Vilagrà i l'ha instat a "rectificar o plegar". De moment, els serveis jurídics de la Generalitat estudien com rescindir els contractes amb l'empresa dels processos d'oposicions.