Més de tres mesos després de la seva aprovació definitiva al Congrés i gairebé sobre la data límit, el PP prepara conjuntament amb les autonomies on governa arreu de l'Estat, una tempesta de recursos contra l'amnistia davant el Tribunal Constitucional. Aquesta es produiria la setmana vinent i gairebé sobre la botzina: la data límit per presentar els recursos d'inconstitucionalitat davant d'aquest tribunal coincideix amb la Diada de l'11 de setembre. Aquest dilluns, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo va anunciar que el Grup Popular presentaria "en els pròxims dies" el seu recurs, sense especificar quan. Qui va donar més pistes va ser el conseller de Presidència del govern de Castella i Lleó, Gonzalo Gago, que va apuntar que la data més previsible per presentar els recursos és el pròxim dimarts dia 10. La idea seria, per donar una imatge d'unitat del partit contra aquesta llei, presentar-la en la mateixa jornada totes les autonomies governades pels populars. 

Peticions de recusació 

Cal recordar que els populars intentaran recusar 3 dels 12 magistrats que conformen el Tribunal Constitucional: el seu president, Cándido Conde-Pumpido, l'exministre socialista Juan Carlos Campo i l'exdirectora general de La Moncloa, Laura Díaz. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, assegurava que "no donen garanties d'imparcialitat ni d'independència en la resolució a l'hora de conèixer i resoldre un recurs d'aquesta magnitud". Feijóo afegí que l'interlocutòria del TC només tindria garanties si aquests magistrats s'abstenen, per les seves "sospites de parcialitat". En cas que els tres magistrats en qüestió fossin apartats, la majoria del tribunal que ara és progressista passaria a ser conservadora: cinc a quatre. 

Precisament aquest dimarts s'ha conegut que l'exministre Campo ha comunicat a Conde-Pumpido la seva abstenció del coneixement de la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada per la sala penal del Tribunal Suprem contra la llei d’amnistia del procés. La seva petició es debatrà en el ple del TC de la setmana vinent. El magistrat planteja la seva abstenció perquè era al govern del PSOE, fins a l’any 2021, quan es van aprovar els indults als presos polítics catalans; i el gener del 2023 va ser nomenat per renovar el TC.

 

"La llei més corrupta de la democràcia"

Quan Alberto Núñez Feijóo encara no s'havia pronunciat sobre els possibles recursos d'inconstitucionalitat, Isabel Díaz Ayuso es va avançar al líder del partit i a mitjan juny, el govern de la Comunitat de Madrid va aprovar que l'advocacia autonòmica interposes aquest recurs. Aquell dia, Ayuso va descriure la llei d'amnistia com a la "més corrupta de la democràcia". "L'amnistia és una violació de pilars de la seguretat jurídica, la separació de poders i la igualtat de tots els espanyols davant la llei", afegia, recordant que el termini s'allargava fins aquest 11 de setembre. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!