L’error en l’informe del suplicatori de Clara Ponsatí, on se li atribuïa un delicte del qual no se l’acusa, demostra que el seu cas no ha estat estudiat ni pel ponent que va redactar el text ni pels membres del Comitè d’Afers Jurídics que van votar a favor. Així ho assegura l’eurodiputada de Junts en una queixa formal que ha enviat al president del Parlament Europeu, David Sassoli, en què adverteix que no n’hi ha prou amb corregir l’error del text.

Dimarts el Comitè d’Afers Jurídics va aprovar aixecar la immunitat de Ponsatí així com la de Carles Puigdemont i Toni Comín. Això no obstant, tal com va revelar ElNacional.cat, l’informe elaborat per l’eurodiputat ultra búlgar Angel Dzhambazki atribuïa a Ponsatí els delictes de sedició i malversació de fons públics, quan en realitat el jutge instructor només l’acusa del primer.

L’endemà, el Parlament Europeu va esmenar l’error i va publicar una errata. Ponsatí adverteix, però, que amb això no n’hi ha prou.

L’eurodiputada recorda en l’escrit que ha enviat a Sassoli que Junts ja va denunciar el fet que la comissió, que presideix l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, assignés un sol ponent per als tres suplicatoris en comptes d’un per a cada expedient, tal com estableix el reglament, i atribueix l’error comès directament a aquest fet, atès que les sol·licituds dels suplicatoris de Puigdemont i Comín sí que inclouen els delictes de sedició i malversació.

 

Ponsatí denuncia una falta de valoració específica del seu cas. “Aquest no és un error lingüístic menor que es pot solucionar mitjançant una errata, sinó un error important que afecta la substància del cas d’immunitat", denuncia.

L'eurodiputada considera que l’error demostra que ni el ponent ni els membres del comitè que van votar a favor de l’informe havien estudiat el cas, que es va tractar en bloc amb els dels seus companys tot i plantejar situacions diferents.

adrian vazquez eurodiputado gallego ciudadanos Adrián Vázquez Europa Press

El president del Comitè d'Afers Jurídics, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez / Europa Press

Resultat diferent

“Ateses les qüestions específiques que afecten l’acusació de sedició, una acusació especialment problemàtica, segons la justícia alemanya, el Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides i fins i tot segons el govern espanyol, tinc raons per pensar que si el meu cas hagués rebut una atenció adequada, el vot en el Comitè d’Afers Jurídics hauria pogut anar diferent”, argumenta.

Ponsatí lamenta en l’escrit que la presidència del Parlament no hagués donat resposta a les seves queixes prèvies formulades arran del fet que se’ls hagués assignat un mateix ponent als tres i en referències a diferents "irregularitats" que han denunciat durant el procés del suplicatori així com la “falta de neutralitat de la presidència del Comitè”

Conclou la carta sense dissimular la indignació per la situació creada, que titlla d’escàndol i vergonya per a la institució, i expressa la confiança que el president de la Cambra emprengui les accions necessàries per posar-hi remei i garantir que la decisió que s'adopti sobre el seu cas es fa garantint plenament els seus drets.

 

A la imatge principal, Clara Ponsatí al Parlament Europeu aquest dimecres junt amb Carles Puigdemont i Toni Comín / Efe