Què passarà si Rafael Mozo accepta la dimissió de la progressista Concepción 'Concha' Sáez del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)? Aquesta és la pregunta que roman a l'aire ençà que la vocal proposada el 2013 per Izquierda Unida hagi demanat per carta al president interí de l'òrgan de govern dels jutges renunciar al càrrec en protesta, després de gairebé cinc anys de bloqueig a la renovació dels seus membres per part del PP i el PSOE. Si Mozo atén la petició de Sáez en el pròxim ple del 30 de març, això implicaria decantar la balança ideològica dins l'òrgan a favor del conservadorisme. La marxa de la vocal deixaria 10 membres proposats pel PP i només 7 de progressistes (1 pel PNV i 6 pel PSOE), així com tres dels vint-i-un seients vacants, a conseqüència de la mort d'una vocal i la jubilació d'un altre en el temps que fa que l'òrgan es troba en funcions. A més a més, s'espera que el president Mozo, també de l'ala progressista, es jubili l'any que ve.
Tres vacants al CGPJ?
La tensió al CGPJ no fa més que agreujar-se a mesura que s'allarga el bloqueig. La marxa de Sáez, a banda de deixar l'ala progressista debilitada, també obriria un meló que els seus companys tractaven d'esquivar, i és que associacions com Jutges per la Democràcia fa temps que pressionen els progressistes perquè dimiteixin i forçar així la renovació de l'òrgan. Fins ara, han accedit l'expresident, Carlos Lesmes, que esperava que la seva dimissió fes reflexionar el PP, i Sáez, tot i que no espera que la segueixin la resta de vocals conservadors. Cal recordar que les vacants dels membres dimitits, jubilats o desapareguts no se substitueixen, perquè l'òrgan està en funcions i es renova de manera conjunta.
Bloqueig "insostenible" al poder judicial
En una missiva enviada a Mozo, la vocal Sáez va fonamentar la seva decisió en la “insostenible” situació del CGPJ. El mandat del CPG va expirar el desembre del 2018 i des d’aleshores està en funcions amb majoria conservadora. Durant els últims cinc anys, el govern espanyol ha provat de renovar-lo tal com fixa la Constitució, però mai no s’ha aconseguit un acord amb el principal partit a l’oposició, el PP. "He meditat des de fa temps el sentit que té seguir exercint el càrrec per al qual vaig ser nomenada el desembre del 2013", comença explicant Sáez a la seva carta, a la qual ha tingut accés RTVE. "Transcorreguts els cinc anys del mandat que preveu la Constitució més quatre més en funcions, la qüestió esdevé ineludible. La meva decisió és presentar la renúncia", agrega en la carta feta arribar a Mozo, a qui li demana que accepti la seva sortida. "Comprendràs que la situació ja es fa insostenible. He confiat que la renovació es produiria en algun moment de les successives ocasions en què semblava imminent [...]. Resulta difícil pronosticar quan i com es resoldrà aquesta crisi que tanta deslegitimació està provocant sobre la imatge del nostre sistema judicial", argumenta Sáez al seu escrit. "La incapacitat de prendre determinades decisions en l'exercici ordinari de les competències d'aquest òrgan alhora que es clama per la recuperació de competències impròpies d'un Consell en funcions, ha acabat esgotant la meva paciència", afegeix Sáez, en al·lusió al fet que el CGPJ hagi fet nomenaments mentre estava caducat.