Les especulacions que circulen sobre la possibilitat que hi haguessin espies russos a Barcelona al voltant de l'1-O han obert tensió diplomàtica entre Rússia i Espanya.
L'ambaixador rus, Yuri Korchagin, ha parlat avui amb indignació a tres agències oficials russes i ha advertit que s'està intentant "desgastar les relacions positives" que hi ha entre Espanya i Rússia. Alhora ha reclamat una reunió de la comissió de seguiment de notícies falses que van acordar els ministres d'Afers Exteriors dels dos països, Josep Borrell i Sergei Lavrov, l'abril del 2018, i que de moment no s'ha creat.
Korchagin ha advertit el govern espanyol que si segueixen les especulacions els ciutadans es preocuparan i li acabaran demanant explicacions. "Preguntaran al govern espanyol per què manté silenci", ha afegit. "Al meu entendre, els espanyols, que no tenen miopia política, deuen pensar que la promoció d'aquestes informacions no només pot tenir efecte exterior, sinó també interior", ha afegit.
L'ambaixador ha assegurat que els agents dels seus serveis secrets no han volgut desestabilitzar en cap moment Espanya aprofitant el conflicte català. Segons Yuri Korchagin, tot el que s’està especulant aquests dies són fantasies.
Algunes de les especulacions, que han captat l'atenció de la premsa espanyola, apunten que una suposada unitat anomenada Unitat 29155, hauria utilitzat atacs informàtics i perfils falsos a les xarxes, i que els serveis d’intel·ligència occidental situen a Catalunya el general Denís Serguèiev, un home expert en sabotatges al qual es relaciona amb l’enverinament de l’exespia rus Seguéi Skripal i la seva filla a la Gran Bretanya, el 2018.
Tot i això, no ha transcendit cap actuació concreta dels suposats espies russos relacionada amb el procés. Sí que està obrint en canvi tensions entre la diplomàcia russa i l'espanyola.
L'emissora russa Sputnik ha recordat que l'any 2017 la premsa espanyola "ja es va veure inundada d'acusacions infundades sobre la ingerència de misteriosos hackers russos en la crisi catalana" i va ser a conseqüència d'això que els dos ministres d'Exteriors van decidir crear una comissió de seguiment de notícies falses.
L'ambaixador ha insistit que el posicionament de Rússia respecte Catalunya és el mateix que va fer durant el referèndum del 2017: "El ministeri d'Exteriors de la Federació de Rússia, partint dels principis bàsics del dret internacional, considera que els successos a Catalunya són afers interns d'Espanya. Esperem que la situació se solucioni a través del diàleg, en el marc estricte dels interessos d'una Espanya unida i pròspera, amb el respecte de les garanties dels drets i les llibertats dels ciutadans d'aquest país".