Tensió a Espanya perquè el govern espanyol ha deixat Felip VI sol en la gira bàltica, que va començar diumenge a Estònia. És la primera vegada que el Rei ha viatjat sense cap membre de l'executiu estatal en la delegació, cosa de la qual no hi ha precedents. Davant la situació, la ministra de Defensa, Margarita Robles, s'ha incorporat aquest dimarts a l'últim acte del monarca —una visita a les tropes espanyoles a Letònia.

La idea inicial era que l'acompanyés el cap d'Estat Major de la Defensa (Jemad), l'almirall general Teodoro López Calderón (que té rang de secretari d'Estat), però va ser baixa d'última hora per un virus estomacal i va ser reemplaçat pel comandant del Comandament d'Operacions, el tinent general Francisco Braco, màxim responsable de les missions a l'exterior. "Per això, ara mateix l'acompanya la ministra de Defensa i la setmana vinent el Rei té un viatge a un país de l'Amèrica Llatina i serà acompanyat per José Manuel Albares (ministre d'Exteriors)", ha explicat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.

Les crítiques del PP i Vox

Però les explicacions no han sigut suficients per a la dreta espanyola. El portaveu del PP en el Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, ha remarcat que és "lamentable" que l'executiu estatal no hagi demanat disculpes per la seva absència i ha incidit en el fet que "no ha estat a l'altura" per demostrar que "es desentén de l'agenda oficial". "El rei ens representa i esperem que el govern espanyol torni a acompanyar-lo en viatges oficials", ha puntualitzat, mentre que la portaveu de Vox, Pepa Millán, ha criticat "la plantada" de l'executiu. "El govern espanyol no creu en el nostre sistema democràtic ni en la monarquia parlamentària", ha afegit la ultradretana.

Per la seva banda, el portaveu del PSOE, Patxi López, ha reconegut que la situació "pot resultar xocant", però ha insistit en el fet que és un tema que "hauran parlat el govern espanyol i la Casa Reial". En aquest punt ha incidit Alegría, que ha donat a entendre que tot plegat s'ha degut a un malentès i ha intentat aclarir la situació. Segons la portaveu, és habitual que Felip VI vagi acompanyat pel Jemad, però que en aquesta ocasió no ha pogut ser perquè se sentia "realment malament".

Ministra Defensa, Margarita Robles, i rei Felip VI gira baltica / Efe
La ministra de Defensa, Margarita Robles, s'uneix a la gira bàltica de Felip VI / Efe

Els detalls del viatge de Felip VI

Robles ha volat aquest dimarts en un Falcon de l'Exèrcit de l'Aire i ha arribat a Riga cap a les 14.15 hora local, on s'ha trobat amb el Rei en un hotel. El viatge de Felip VI s'havia planificat a l'abril, amb el vistiplau del Ministeri d'Afers Exteriors. Inicialment, la idea era fer una visita als militars espanyols desplegats en les missions de l'OTAN, però després s'hi va afegir un component institucional amb reunions amb els presidents i visites als parlaments perquè era la primera vegada que el monarca visitava aquests països.

Fa dues setmanes, Robles va comunicar que no podria assistir al viatge i que seria substituïda per algun altre ministre o secretari d'Estat. L'escollit va ser el Jemad, però va patir un virus estomacal a última hora. La ministra de Defensa era aquest dilluns en un acte a la base de Torrejón (Madrid), mentre que el d'Exteriors va assistir a una reunió amb els seus col·legues europeus a Luxemburg.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!