Ha estat un no a totJorge Fernanández Díaz no en tenia ni idea de l'Operació Kitchen. Així ho ha reiterat, una vegada i una altra, en la comissió d'investigació del Congrés que justament investiga l'operatiu parapolicial per a espiar Luis Bárcenas i destruir documentació comprometedora per al Partit Popular. Tant que fins i tot l'exministre de l'Interior, i per tant exmàxim responsable de la policia espanyola, se les ha tingut amb alguns portaveus parlamentaris. I ha qüestionat la instrucció del magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que és qui l'ha imputat. Li han recordat la llarga instrucció i ha saltat exaltat: "I què? És paraula de Déu? Per favor, per favor...".

Aquesta ha estat justament la tònica de la compareixença de l'exministre davant la comissió del Congrés, que ha anat de menys a més i ha estat farcida de referències religioses. Ja des del principi, l'exdirigent popular ha volgut negar rotundament haver donat cap ordre "a ningú" per posar en marxa aquest operatiu. "Ni al senyor Martínez ni a ningú", ha reblat, en referència al seu exnúmero dos, l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez. No en va tenir coneixement en cap moment, "ni ho hauria tolerat mai". També n'ha desvinculat la cúpula del partit: "A mi ni el president del govern (Rajoy) ni la secretària general del partit (Cospedal) no em van fer cap referència a casos de corrupció que estiguessin afectant el PP".

De fet, Fernández Díaz ha tornat a negar els missatges de mòbil de Francisco Martínez, que justament han estat clau per a la seva imputació en la causa judicial. Ha estat especialment dur amb el seu exnúmero dos al Ministeri. Quan li han preguntat una primera vegada  si s'ha sentit "traït" per Martínez, ha preferit respondre que s'ha sentit "profundament decebut". Però més tard s'hi ha estès: "Som humans i hi ha coses que fan mal. La traïció és dolorosa quan ve d'una persona en qui has confiat plenament".

Ara bé, tampoc ha negat l'existència de l'operatiu. Simplement que ell no hi va tenir res a veure. "Si aquesta operació es va fer, es va fer sense el meu consentiment. Ningú no em va parlar d'aquesta operació", ha insistit. En diversos moments de la compareixença també ha recordat que, sota la seva responsabilitat hi havia més de 200.000 policies, i que ell només tractava amb el director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, però no amb la resta d'escales de la jerarquia.

Hi ha hagut altres moments de tensió, com el protagonitzat amb la diputada cupaire Mireia Vehí, que li ha etzibat que "és un personatge vil" i que "el seu sentit de la pàtria és una pàtria de les clavagueres i la corrupció". L'exministre li ha respost: "El seu model de pàtria ja el conec bé, perquè visc allà. I de debò no el comparteixo. Però no faré res il·legal per a anar-hi en contra".

La conversa amb De Alfonso

Durant la compareixença, l'exministre de l'Interior sí que ha admès que es va gravar, per part d'Eugenio Pino, la polèmica conversa que va mantenir el 2014 amb Daniel de Alfonso, llavors director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Però es va gravar, "no amb intenció malèvola, sinó operativa". En aquest sentit, Jorge Fernández Díaz ha tornat a denunciar que la gravació va ser publicada després de ser manipulada. I, com ha assegurat en anteriors ocasions, s'ha ratificat que no deia "la fiscalía te lo afino", sinó, "en fin, te hago una gestión". També ha desmentit que es felicités amb un "els hem destrossat el sistema sanitari", sinó que tenia a veure amb un cas de corrupció a l'Institut Català de la Salut (ICS).

 

No despatxava amb Villarejo

Finalment, també ha negat haver despatxat mai amb l'excomissari José Manuel Villarejo. Fernández Díaz ha afirmat que va ser Juan Cotino, exdirector del CNP, qui li va parlar de Villarejo, i que va enviar Francisco Martínez a parlar amb ell. "Amb Villarejo només vaig creuar dues paraules en cinc anys com a ministres. Gràcies a Déu", ha conclòs l'exdirigent conservador.