La tensió entre Kosovo i Sèrbia s'intensifica amb qualsevol canvi legislatiu. El darrer detonant són dues normes que l'executiu de Kosovo volia aplicar a partir d'aquest 1 d'agost: l'emissió d'un document d'entrada i sortida vàlid per 90 dies a totes les persones que posseeixin documents serbis -una mesura que ja s'exigeix als kosovars quan entren a Sèrbia des del 2008-, i de l'altra, que els propietaris de cotxes amb matrícules emeses per Sèrbia s'hagin de canviar i inscriure's amb matrícula RKS (República de Kosovo). De moment, les mesures han quedat ajornades després de l'escalada de tensió que es va viure la tarda i nit d'aquest diumenge.
S'autodeclaren municipis serbis
La minoria sèrbia situada al nord de Kosovo, a les ciutats de Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubina Potok i Zvečani, s'han despertat amb tota una declaració d'intencions: "This is the ZSO". Un cartell en anglès per demostrar al món que es declaren com la nova Unió de Municipis Serbis i no se sotmetran a les lleis de Kosovo. En paral·lel, continuen les barricades a Jarinje i Bërnjak, on la minoria sèrbia ha decidit tancar els seus passos fronterers. Així doncs, la policia de Kosovo ha confirmat que ahir a la nit hi va haver trets al nord i es van disparar contra alguns agents, tot i que no han lamentat cap mort. A més, les sirenes antiaèries es van tornar a escoltar en aquesta zona conflictiva dels Balcans per alertar a la població d'un possible nou enfrontament.
L'OTAN avisa que intervindrà si cal
Les imatges van posar en alerta a tota la comunitat internacional. D'una banda, la mateixa OTAN que ha actuat de mediadora per convèncer al govern kosovar que ajorni la nova normativa fins el proper 1 de setembre. Aquests ja han avisat que si cal, intervindran per defensar Kosovo: "La situació general de seguretat als municipis del nord de Kosovo és tensa. La missió KFOR liderada per l'OTAN està vigilant de prop i està preparada per intervenir si l'estabilitat es veu amenaçada, d'acord amb el seu mandat, derivat de la Resolució 1244 de l'ONU de 1999", han detallat en un comunicat. Per la seva banda, l'Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, també ha cridat a la calma: "Celebrem la decisió de Kosovo de traslladar les mesures a l'1 de setembre. Esperem que tots els obstacles s'eliminin immediatament. Les qüestions obertes s'han d'abordar mitjançant el diàleg facilitat per la Unió Europea i el focus en les relacions de normalització integral entre Kosovo i Sèrbia, essencials per a les integracions de les vies de la UE". Un comunicat escrit per Borrell que reconeix l'entitat de Kosovo com a país, però cal recordar que ni ell ni el seu partit, el PSOE, han reconegut mai aquest país.
Sánchez, de gira per Sèrbia
De fet, es dona la coincidència que Pedro Sánchez va iniciar una gira pels Balcans amb una visita el passat 29 de juliol a Sèrbia on va reclamar l'adhesió d'aquest país a la Unió Europea i es va refermar en el no reconeixement per part d'Espanya a Kosovo. L'anomalia espanyola respecte els estats membre en el no reconeixement va de la mà amb altres països que s'oposen a Kosovo com l'Índia o el Brasil, tot i que també n'hi ha d'europeus: Grècia, Eslovàquia, Xipre i Romania. "Espanya ha estat i estarà al costat de Sèrbia en la defensa d'aquests principis i apel·larà sempre al diàleg entre les parts per resoldre les diferències i així poder canalitzar l'exitós camí de tots els Balcans Occidentals cap a la nostra gran família europea", va subratllar Sánchez.
Kosovo acusa Sèrbia de tenir Putin al darrere
Per la seva banda, els governs que protagonitzen el conflicte han declarat que, tot i tenir com a objectiu la pau, no s'aturaran en la defensa dels seus interessos. D'una banda, el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic: "És molt important per a nosaltres que el diàleg continuï i comencem a resoldre les coses pacíficament. Hem demanat a tots els representants internacionals que facin tot el possible. Vull agrair els serbis que mantenen el nostre nom i cognoms. Aviso que no hi haurà rendició. Sèrbia guanyarà". De l'altra, des de Pristina, ja s'han llançat dos missatges. La presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, ha enviat un missatge a la minoria sèrbia del país i situa Sèrbia en el bloc de la Rússia de Vladimir Putin: "No caigueu en la propaganda de Belgrad. La mesura de reciprocitat no va dirigida contra ningú, sinó a favor dels ciutadans independentment de la seva filiació. Els esforços de Vucic per desestabilitzar Kosovo, que són servits pels mètodes del seu mentor, Putin, no tindran èxit".
Les matrícules amb les sigles de les ciutats de Kosovo són considerades il·legals per l'oficial Pristina, però s'estima que al nord del país, habitada per una majoria de serbis, hi ha 10.000 cotxes amb aquestes matrícules. L'última vegada que es van bloquejar les carreteres del nord de Kosovo, és a dir, les que condueixen als dos punts de pas fronterer que uneixen Kosovo i Sèrbia, Jarinje i Bërnjak, va ser el setembre de 2021. Al mateix temps, els serbis locals van protestar per la decisió del govern de Kosovo d'exigir als conductors serbis que es retirin les matrícules i estiguin equipats amb matrícules temporals quan entrin al territori kosovar.